Z cyklu Viva la pasta! przedstawiamy z Aleksandrą, prowadzącą blog Moja Toskania, makaron z mango i cytryną.
Dodatek peperoncino sprawia, że danie jest przyjemnie pikantne, a mango i cytryna przywołują tęsknotę za latem 😃
Do przygotowania dania użyłyśmy dwóch rodzajów makaronów o skręcanym kształcie.
Aleksandra wykorzystała cavatappi (czyli korkociąg), a ja nieco bardziej skręcony - fusilli bucati.
Składniki:
Zetrzeć skórkę z połowy cytryny i wycisnąć z niej sok (z całej). Mango obrać i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić z dodatkiem oliwy. Dodać mango, sok i skórkę z cytryny oraz posiekane peperoncino (ja dałam tylko kawałek). Całość dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Jeśli zachodzi taka potrzeba dodać troszkę wody. Posolić do smaku.
Zdjąć z gazu i zmiksować. Ugotowany makaron wymieszać z sosem z mango i podawać.
Zapraszam Was również do obejrzenia makaronu, jaki przygotowała Aleksandra w Toskanii.
Dodatek peperoncino sprawia, że danie jest przyjemnie pikantne, a mango i cytryna przywołują tęsknotę za latem 😃
Do przygotowania dania użyłyśmy dwóch rodzajów makaronów o skręcanym kształcie.
Aleksandra wykorzystała cavatappi (czyli korkociąg), a ja nieco bardziej skręcony - fusilli bucati.
Składniki:
- 400 g makaronu
- 1 średnia biała cebula
- 1 duże mango
- 1 mała cytryna
- 1 peperoncino (ilość według uznania)
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól
Zetrzeć skórkę z połowy cytryny i wycisnąć z niej sok (z całej). Mango obrać i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić z dodatkiem oliwy. Dodać mango, sok i skórkę z cytryny oraz posiekane peperoncino (ja dałam tylko kawałek). Całość dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Jeśli zachodzi taka potrzeba dodać troszkę wody. Posolić do smaku.
Zdjąć z gazu i zmiksować. Ugotowany makaron wymieszać z sosem z mango i podawać.
Zapraszam Was również do obejrzenia makaronu, jaki przygotowała Aleksandra w Toskanii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz