19:25

Pstrąg pieczony


Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić najprostszym i moim ulubionym sposobem na podanie pstrąga. 
Jest to ryba, która z racji dostępności i ceny dość często gości na naszym stole. 
Pstrągi przyrządzałam już na różne sposoby, ale taki właśnie smakuje nam najbardziej. 
Szybko, prosto i smacznie. 

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • pęczek natki pietruszki (można zamienić na koper, mogą być również mrożone)
  • kilka plasterków masła
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy lub oleju
Pstrągi umyć i oskrobać, osuszyć i naciąć z jednej strony (ja wykonuję trzy delikatne nacięcia). Można odciąć głowy. Ryby lekko posolić na zewnątrz i wewnątrz. 


Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Pstrągi ułożyć na blaszce. 
Do każdego włożyć ok. łyżki posiekanej natki i plasterek masła oraz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 25  minut. 

5 komentarzy:

  1. Wspaniałego aromatycznego akcentu doda włożenie kilku listków świeżej szałwii. Po kuchni rozejdzie Ci się urzekający zapach słonecznej Italii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tadeusz - zgadza się. Taka wersja jest bardzo przyjemna.

      Usuń
  2. pychota, ale jak się pozbyć zapachu ryby z piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie mam z tym problemu. Pozostawiam przez chwilę otwarty piekarnik do ostudzenia i potem nic nie czuję... Może to kwestia ewentualnych "wycieków", ale przy pieczeniu jak wyżej pozbywamy się ich razem wyrzucając papier.

      Usuń
  3. Aniu lubię pstrąga .... choć pieczonego to chyba nie jadlam:)

    OdpowiedzUsuń