19:06

Ciasto drożdżowe ze śliwkami


Klasyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami. 
Takich przepisów przecież nigdy dość. 
Na cieście możecie ułożyć również inne owoce. 
Upiekłam je w tortownicy o średnicy 26 cm i było dość wysokie - można je z powodzeniem upiec również w większej, prostokątnej blaszce i wtedy nieco skrócić czas pieczenia. 

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 3 szklanki mąki
  • 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 75 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 żółtka
  • ok. 300 g śliwek
  • kruszonka: 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 8 łyżek mąki
 Mąkę, drożdże (jeśli używacie świeżych to rozetrzeć je z łyżką cukru i poczekać aż się upłynnią), mleko, żółtka, masło i cukier umieścić w misce i wyrobić ciasto (mikserem lub ręcznie). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  
Śliwki umyć i przekroić na połówki.

Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i ułożyć na nim połówki śliwek (rozcięciami do góry), a następnie posypać kruszonką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół, bez termoobiegu). Piec ok. 50 minut. 


2 komentarze:

  1. Aniu my tam lubimy takie wysokie drożdżówki .... jest się w co wgryźć:) ... buziaków moc

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, nigdy dość. I puchatość jak najbardziej wskazana! :-)

    OdpowiedzUsuń