Klasyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Takich przepisów przecież nigdy dość.
Na cieście możecie ułożyć również inne owoce.
Upiekłam je w tortownicy o średnicy 26 cm i było dość wysokie - można je z powodzeniem upiec również w większej, prostokątnej blaszce i wtedy nieco skrócić czas pieczenia.
Składniki (tortownica 26 cm):
- 3 szklanki mąki
- 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych)
- 1/2 szklanki cukru
- 75 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1 szklanka letniego mleka
- 3 żółtka
- ok. 300 g śliwek
- kruszonka: 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 8 łyżek mąki
Mąkę, drożdże (jeśli używacie świeżych to rozetrzeć je z łyżką cukru i poczekać aż się upłynnią), mleko, żółtka, masło i cukier umieścić w misce i wyrobić ciasto (mikserem lub ręcznie). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Śliwki umyć i przekroić na połówki.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i ułożyć na nim połówki śliwek (rozcięciami do góry), a następnie posypać kruszonką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół, bez termoobiegu). Piec ok. 50 minut.
Aniu my tam lubimy takie wysokie drożdżówki .... jest się w co wgryźć:) ... buziaków moc
OdpowiedzUsuńMasz rację, nigdy dość. I puchatość jak najbardziej wskazana! :-)
OdpowiedzUsuń