Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić najprostszym i moim ulubionym sposobem na podanie pstrąga.
Jest to ryba, która z racji dostępności i ceny dość często gości na naszym stole.
Pstrągi przyrządzałam już na różne sposoby, ale taki właśnie smakuje nam najbardziej.
Szybko, prosto i smacznie.
Składniki:
- 4 pstrągi
- pęczek natki pietruszki (można zamienić na koper, mogą być również mrożone)
- kilka plasterków masła
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy lub oleju
Pstrągi umyć i oskrobać, osuszyć i naciąć z jednej strony (ja wykonuję trzy delikatne nacięcia). Można odciąć głowy. Ryby lekko posolić na zewnątrz i wewnątrz.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Pstrągi ułożyć na blaszce.
Do każdego włożyć ok. łyżki posiekanej natki i plasterek masła oraz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 25 minut.
Wspaniałego aromatycznego akcentu doda włożenie kilku listków świeżej szałwii. Po kuchni rozejdzie Ci się urzekający zapach słonecznej Italii.
OdpowiedzUsuńTadeusz - zgadza się. Taka wersja jest bardzo przyjemna.
Usuńpychota, ale jak się pozbyć zapachu ryby z piekarnika?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie mam z tym problemu. Pozostawiam przez chwilę otwarty piekarnik do ostudzenia i potem nic nie czuję... Może to kwestia ewentualnych "wycieków", ale przy pieczeniu jak wyżej pozbywamy się ich razem wyrzucając papier.
UsuńAniu lubię pstrąga .... choć pieczonego to chyba nie jadlam:)
OdpowiedzUsuń