08:00

Conchigliette al limone e menta (Male muszelki w sosie cytrynowo-mietowym)


Idealne danie na lato. Ekspresowe i orzeźwiające. Lekkie. 
Ugotowane z Aleksandrą w ramach kolejnego odcinka wspólnego cyklu Viva la pasta!

Składniki na 2-3 osoby:

  • 200 g makaronu conchigliette (małe muszelki)
  • pół dużej cytryny
  • 5 łyzek oliwy
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 10 dużych bądź 15 małych listków mięty
  • sól






W małym garnku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny. Dodać niezbyt drobno posiekaną miętę i skórkę otartą z cytryny (wcześniej należy ją dobrze wyszorować) oraz parmezan. Podgrzać na małym ogniu ok. 2 minut i posolić do smaku. 
Makaron ugotować al dente i wymieszać z sosem cytrynowo-miętowym. Podawać przyozdobiony świeżymi listkami mięty. 

Zapraszam Was również do obejrzenia makaronu przygotowanego przez Aleksandrę



5 komentarzy:

  1. Mniam, mniam. Bardzo lubie to danie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny sosik, kremowy, serowo-cytrynowy, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Znów po włosku, makarony w różnych wersjach mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak prosto i pewnie smacznie. Już jesteście?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak niewiele trzeba zeby wyczarować cudowne danie:) ...a ten makaron jest uroczy .... buziaki

    OdpowiedzUsuń