niedziela, 18 sierpnia 2013

Ciasto ucierane z brzoskwiniami


Zatęskniliśmy za domowymi wypiekami. A czyż jest coś bardziej domowego niż ciasto z sezonowymi owocami?
Z podanej porcji wychodzi duża blacha wysokiego ciasta. Jest puszyste i ma bardzo przyjemny maślany posmak. 
Można je również przygotować z innymi owcami lub np. brzoskwiniami z puszki. 
Przepis znalazłam u Joli, która z kolei znalazła go u Karoliny (organizatorki akcji Morelkowo-Brzoskwiniowo) i z przyjemnością dołączam z tym ciastem do tej właśnie akcji:)


Składniki (piekłam na blaszce 22 cm x 33 cm, ale może być jeszcze większa):

  • 3 duże brzoskwinie
  • 200 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 7 jajek
  • 3,5 szklanki mąki (użyłam tortowej)
  • 2/3 szklanki mleka (w temp. pokojowej)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia po wierzchu







Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (długo). Mieszając dalej przy pomocy miksera, ale na najniższych obrotach, do masy dodać roztopione masło. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia (wsypywać małymi porcjami, żeby ciasto nie straciło puszystości). Na koniec dodać mleko (wlewać małym strumieniem). 










Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń (skórką do dołu). 
Piec 40 minut w 180 stopniach. 
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

9 komentarzy:

  1. Piekłam je dziś, w blasze 25x40 cm.
    Do ciasta dodałam cukier waniliowy i odrobinę olejku śmietankowego, a zamiast brzoskwiń użyłam śliwek posypanych cynamonem.
    Wyszło PRZEPYSZNE i puszyste. Bałam się, że blacha okaże się zbyt duża, ale wyrosło bardzo wysokie.
    Dziękuję za przepis. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina - to się bardzo cieszę:) Ja właśnie muszę nabyć większą blachę do tego typu ciast:)

      Usuń
  2. Ciasto wyśmienite;-) Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całą przyjemność po mojej stronie!:)

      Usuń
  3. Oj my też lubimy to ciacho .... jest świetne z każdym rodzjem owoców:) buziaki zasyłam Aneczko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć. Ja tak bardzo liczyłam na to ciasto bo miało być na specjalną okazję, a tu mi wyszedł zakalec :( Nie mam pojęcia co poszło nie tak, bo mój piekarnik zawsze stawał na wysokości zadania więc podejrzewam że to ja coś zrobiłam źle. Tylko co? Trzymałam się przepisu jak muchy lepu :( Pozdrawiam, Ruda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ruda - strasznie mi przykro:( to ciasto jest mało kapryśne, ciężko żeby wyszedł zakalec...jedyne co może być to fakt, że za krótko ucierane jajka, ale piszesz, że się trzymałaś przepisu, więc nie wiem.

      Usuń
  5. Wszystko zrobiłam według przepisu i jeszcze w życiu nie wyszedł mi gorszy zakalec. Nie radze ryzykować tego przepisu....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już napisałam we wstępie przepis przede mną wykorzystywały dwie inne blogerki (z powodzeniem) więc podejrzewam, że nie w przepisie tkwi problem.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.