19:00

Zakwas żytni


Jak wyhodować zakwas żytni?
Przyznaję, że przerażały mnie nieco aptekarskie receptury, na które natrafiłam i koniec końców wyhodowałam zakwas "od serca", najprostszym z możliwych sposobów. 
Sprzyjała mi co prawda pora roku i nieco wyższe temperatury w mieszkaniu, ale jeśli słoik umieścimy w jakimś  ciepłym miejscu (np. przy kaloryferze), to nawet zimą możemy liczyć na sukces. 
Zakwasowi nadałam imię Fryderyk i mam nadzieję, że będzie nam się długo i dobrze wspólnie wypiekało. 

Składniki: 
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej
  • woda (do uzyskania gęstej papki o konsystencji gęstej śmietany)
Mąkę z wodą (najlepiej mineralną) wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce (najlepiej w przykrytym, ale nie zakręconym słoiku). Po 12 h zakwas dokarmić (dokarmiałam porcjami 1 łyżka mąki plus woda, przez 2 dni co 12 h). 
Następnie czynność tę powtarzać co 24 h przez kilka dni (u mnie po 7 dniach był gotowy, czyli pracował (bąbelkował) i miał ładny jabłkowo-winny zapach). 
Zakwas przechowywać w lodówce. Dokarmiać przed wypiekiem (najlepiej na 12 h przed, 2 łyżki mąki plus woda). Rozwarstwienie zakwasu  (woda na górze) jest normalną reakcją, nawet jeśli jest bardzo ciemnego koloru. 

6 komentarzy:

  1. Właśnie zaczęłam dzisiaj hodować zakwas w podobny sposób jak Ty ,w sobotę zamierzam piec chlebek już się nie mogę doczekać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rarossa - trzymam kciuki i życzę powodzenia

      Usuń
  2. I on w tej lodówce może stać do końca świata tak sobie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opolanka - jeśli będzie się o niego dbać i regularnie dokarmiać to może dłuuuuugo stać:)

      Usuń
  3. Zrobiłam zakwas i pojawiła się woda na górze, ale czytam że nie mam się czym martwić. Czy tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Rozwarstwienie jest normalne. Ta woda może być nawet bardzo ciemna.

      Usuń