20:57

Ciasto jogurtowe z truskawkami (z jogurtem truskawkowym)


To ciasto upiekłam z jogurtem truskawkowym, ponieważ okazało się, że mamy sporą nadwyżkę. 
Smak owocowy był w cieście lekko wyczuwalny, natomiast kolor jogurtu sprawił, że ciasto wyszło nieco szare. Z to ładnie wyrosło i długo zachowało świeżość. 

Czasem zdarzy się zakupić za dużo jogurtów i stwierdzić zbliżający się koniec terminu, wtedy przepis na takie ciasto jak znalazł:)
Polecam również ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego (przepis znajdziecie tu)

Składniki (blaszka 22 cm x 33 cm):
  • 375 g jogurtu truskawkowego
  • 5 jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki (użyłam tortowej)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (kopiaste)
  • truskawki
  • cukier puder do oprószenia po wierzchu
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę (masa musi być długo ucierana). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, a na samym końcu jogurt (krótko, tylko do połączenia się składników). 
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i ułożyć na nim ćwiartki truskawek.





Ciasto piec w temp. 180 stopni około 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

7 komentarzy:

  1. lubię! i pewnie nie tylko ja.
    jest łatwe, szybkie i lekkie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda idealnie! Pięknie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i pyszne. Lubię jogurtowe ciasta. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jogurt owocowy w składzie intrygujący, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta n jogurcie i z owocami:) nie dość, zę są pyszne to i długo świeże:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietny przepis uroslo pieknie! A jakie pyszne !

    OdpowiedzUsuń