poniedziałek, 10 czerwca 2013

Pierożki ze szparagów

Jedliście kiedyś szparagowe pierożki?
Ja nigdy wcześniej nie jadłam:)
Natchniona bardzo pozytywnymi doświadczeniami z ravioli z buraków postanowiłam przeprowadzić szparagowy eksperyment. Pierożki wyszły ekstra. Ciasto miękkie, a środek wyraźnie szparagowy. Do farszu dodałam tofu żeby podkreśliło, ale nie zdominowało smaku szparagów.
Sezon na szparagi ma się ku końcowi, więc może się skusicie?

Składniki (na ok. 25 pierogów):

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 i 1/2 szklanki mąki plus mąka do podsypywania
  • 150 g tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki płatków migdałów


Szparagi wypłukać i obrać (jeżeli są młode i cienkie to obieranie można pominąć i jedynie odciąć łykowatą część). Każdego szparaga przeciąć w poprzek na pół.

Części z główkami pokroić w plasterki o grubości ok 4-5 mm.
Dolne części szparagów ugotować na miękko w osolonej wodzie. Ugotowane dokładnie odsączyć z wody, ostudzić i zmiksować.
Zmiksowane szparagi połączyć z mąką zagniatając miękkie i sprężyste ciasto (nie powinno się kleić, ale należy uważać z ilością mąki, żeby nie wyszło zbyt twarde).
Ząbki czosnku obrać i posiekać. Chwilę podsmażyć na oliwie (nie brązowić) i dodać posiekane wcześniej szparagi. Następnie dodać 2 łyżki wody i dusić kilka minut (aż szparagi lekko zmiękną, a woda odparuje)
Tofu pokroić na drobną kostkę i dodatkowo lekko rozgnieść je widelcem. Wymieszać z podduszonymi szparagami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować (obficie podsypując mąką) na niezbyt cienki placek. Wykrawać kółka, na każdym kłaść łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki. Brzegi można docisnąć ząbkami widelca.

Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Podawać polane roztopionym masłem i posypane podprażonymi płatkami migdałów.

3 komentarze:

  1. Zielonych pierożków nie jadłam,ale jestem pewna,że są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - zapewniam, że były:)

      Usuń
  2. Zjadłabym, oj zjadła ...bo wyglądają przepysznie:) buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.