wtorek, 19 marca 2013

Ravioli z pistacjami i topinamburem

Kolejna propozycja makaronowa z cyklu Viva la pasta! Tym razem Aleksandra zaproponowała dość pracochłonną potrawę, ale naprawdę wartą poświęconego czasu.
Danie (Ravioli ai pistacchi e topinambur) łączy w sobie kilka smaków: kakao (ledwo wyczuwalne), pistacji, sera i topinambura. Podałam je jako niedzielny obiad, z lekką obawą jak wyjdzie, ale zupełnie niepotrzebnie, ponieważ wyszło zaskakująco pysznie.
Ewie najbardziej posmakowały chipsy z topinambura:)
Są doskonałym uzupełnieniem dania.
W każdym razie następnym razem przygotuję takie chipsy jako samodzielną przekąskę.





Topinambur był dla mnie nowością (lekko słodkawy i orzechowy w smaku - pyszny!). A wygląda on tak:

Składniki ciasta:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy
  • woda
Z podanych składników zagnieść ciasto na makaron (wody około 1 szklanki, ale należy dolewać sukcesywnie, żeby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie)

Składniki farszu:
  • 200 g pistacji (bez skorupek, niezbyt drobno posiekanych)
  • 30 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
  • 50 g startego parmezanu
  • 50 g ricotty
  • sól do smaku
Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w dość duże kwadraty. Składniki farszu wymieszać ze sobą. Na środku każdego kwadratu kłaść łyżeczkę farszu i złożyć go w pół tworząc trójkąt. Boki trójkąta skleić ze sobą. Ravioli pozostawić ok. 1 godziny do obsuszenia.
Gotować w osolonej wodzie, 3-4 minuty od wypłynięcia.

Składniki sosu:
  • 200 g topinambura
  • mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
Topinambur obrać i ugotować na parze. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie, a następnie zmiksować z topinamburem. Doprawić solą do smaku.

Dodatek:
  • 100 g topinambura (można zwiększyć ilość, bo ciężko się oprzeć podjadaniu:))
Topinambur obrać i pokroić na cienkie chipsy. Piec około 10 minut w 150 stopniach (z termoobiegiem) - mają się lekko zrumienić.

Na talerzach układać sos i ravioli i całość posypywać chipsami. 

Zapraszam Was też do obejrzenia tego dania u Aleksandry


19 komentarzy:

  1. Topinambur to dla mnie zagadka, ale chyba się skuszę, bo danie wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilczyca Aga - mnie bardzo pozytywnie zaskoczył:)

      Usuń
  2. Gdzie kupiłaś topinambur?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata - w Warszawie, w Smakach Natury

      Usuń
  3. Swietne zdjecie z widelcem, zrobilam sie glodna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj Aniu, ale to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Topinambur to dla mnie tajemnica i pewnie na długo nią pozostanie. Cóż.. nie mam gdzie tego skosztować, ale trudno. ;-) Jakieś tajemnice być muszą .;-)
    Pozdrówki Aniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - wbrew pozorom to dość pospolita roślina. Może gdzieś na nią natrafisz przypadkiem:)

      Usuń
    2. Może.. .chętnie bym spróbowała:)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. a ja własnie niedawno pierwszy raz w życiu jadłam topinambur, w jednej z poznańskich restauracji - ale szkoda że nie można go tak po prostu dostać w sklepie:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goh. - przestudiowałam temat i okazuje się, że całkiem dużo go rośnie w okolicach Szczecina:)

      Usuń
  7. No zaskoczona jestem totalnie :) danie niezwykle wyszukane :) następnym razem też kupuję topinambur !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - troszkę było pracochłonne, ale naprawdę warto:) Jeszcze raz dzięki za namiar na bulwy:)

      Usuń
  8. Intrygujace te chipsy:) Jedyne co slyszalam o topinambur to to ze Niemcy z niego dobry schnaps robia:)))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - nie słyszałam, ale to bardzo ciekawe:)

      Usuń
  9. O topnamburze słyszałam w programie Pana Jakubiaka, jednak na żywo jeszcze go nei widziałam:) ... ravioli wygląda przepysznie :) pozdrawima

    OdpowiedzUsuń
  10. nie miałam okazji jeszcze kosztować egzotyka jak dla mnie ;D

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.