08:01

Wątróbka w sosie z rzodkiewkami

Dawno nie było wątróbki:) Ostatnio mam fazę na dania makaronowe, więc i ukochana wątróbka musiała wystąpić w daniu z tym dodatkiem. Miałam też dużo rzodkiewek (przepysznych, ekologicznych, ze szwagrowego ogródka:)) i kusiło mnie żeby wykombinować z nich coś na ciepło. 
Pomyślałam i zrobiłam, a potem nie mogłam przestać jeść. Danie było boskie! Idealne!
A rzodkiewki? Najbardziej w smaku przypominały mi delikatną kalarepkę:)


Składniki:

  • 500 g wątróbek drobiowych (u mnie z kurcząt)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego (z kartonika)
  • 15 rzodkiewek
  • sól, pieprz,cukier,
  • szczypta majeranku
  • makaron

Wątróbkę pokroić na kawałki (jedną na mniej więcej 6 części. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Oba składniki podsmażyć na oliwie (około 10 minut). Dodać rzodkiewki pokrojone na ćwiartki i dusić razem (również około 10 minut). 






Całość zalać przecierem pomidorowym i podlać wodą (około 1 szklanki). Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru oraz majeranku. Chwilę dusić pod przykryciem. Podawać z makaronem.

Inne moje przepisy na dania z wątróbką znajdziecie tutaj (klik)

18 komentarzy:

  1. Wypróbuję jutro i dam znak jak smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis..muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - będzie mi bardzo miło:)

      Usuń
    2. Właśnie robię ..i zapowiada się smakowicie..

      Usuń
    3. Ooo to bardzo jestem ciekawa wrażeń z konsumowania.

      Usuń
    4. Moje danie nie wygląda na zdjęciu tak pysznie jak u Ciebie..ale o dziwo posmakowało wszystkim..dziękuję za przepis..

      Usuń
  3. Aniu,
    miłośniczko wątróbki.
    Podzielam Twoje smaki.
    Ten makaron zapewne był przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie to sobie Aniu wymysliłaś:) Smakowicie bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, biorę przepis jako wielka fanka wątróbki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. niecodzienne połaczenie, ale wyglada bardzo, bardzo smakowicie:) buziaczek

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy ten sos z rzodkiewek! a połączenie wątróbki i makaronu bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś - rzodkiewki nie przenikają smakiem do sosu, ale same w sobie są ciekawym dodatkiem:)

      Usuń
  8. Świetna inspiracja, tak się składa, że jestem fanką makaronów.. a wątróbkę też lubię ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń