10:50

Jajka w sosie koperkowym

Jednym kojarzą się z przedszkolem, innym ze szkolną stołówką. A mi się kojarzą głównie z piątkowym obiadem:)
Bardzo lubię to danie i jest ona dla mnie zdecydowanie z gatunku "sentymentalne". 
Rodzina też bardzo lubi. Więc od czasu do czasu funduję sobie taki nostalgiczny obiadek:)




Składniki (na 4 osoby):

  • jajka ugotowane na twardo (po dwa na osobę)
  • duża cebula
  • mały pęczek koperku
  • śmietana 12%
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na oliwie (nie rumienić zbyt mocno) i podlać wodą (około 1,5 szklanki). Gotować około 15 minut na małym ogniu, a następnie zmiksować (wodę, która wyparuje należy uzupełnić). Dodać posiekany koperek oraz śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Całość zagotować (na małym ogniu). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos odstawić i włożyć do niego jajka na twardo. Podawać z ziemniakami puree i np. sałatą ze śmietaną albo inną klasyczną surówką. 

22 komentarze:

  1. Klasyk:)i do tego sałata albo mizeria...

    OdpowiedzUsuń
  2. Sajgonka - dokładnie:) tak właśnie lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to danie:)mogłoby być u mnie raz w tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - nie widzę przeszkód:)

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Beata - myślałam, że wszyscy je znają:)

      Usuń
  6. A ja nigdy nie jadłam takich jajek. Chętnie skosztuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - no proszę, już druga osoba, która nie zna tego przysmaku:)

      Usuń
  7. ojj wieki nie jadłam tego specjału

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - to koniecznie musisz sobie go przypomnieć:)

      Usuń
  8. takich jeszcze nie robiłam :) zapiszę sobie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda k. - no proszę, a ja myślałam, że nikogo nie zaskoczę:)

      Usuń
  9. O tak mnie kojarzą się z przedszkolem i stołówką na koloniach! Już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam takie jajko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głodomorek - z kolonii to chyba nie pamiętam, ale możliwe, że były:)

      Usuń
  10. W sosie musztardowym jadłam, ale w jajo w sosie koperkowym? Jeszcze nie ;-)

    Zapraszam do mnie!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedr_ona - coś w tym stylu jak w musztardowym:) tylko smak inny:):):)

      Usuń
  11. Hahahahaha, to kulinarny koszmar mojego dzieciństwa :))) Ten sos miał wtedy jeszcze taki leciutki posmak chrzanu. To była co roku żelazna pozycja na koloniach, której całym sercem nie znosiłam :) Jest co wspominać, dzięki! Najlepszego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Onionchoco - też czasem doprawiam chrzanem:) Mam nadzieję, że nie przywołałam innych koszmarów z dzieciństwa tym daniem:)

      Usuń
  12. ...a wiesz Aniu, ze ja takiego dania nie znam .... wyglada smakowicie, muszę kiedys spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolanta - spróbuj koniecznie, jest takie proste, ale naprawdę smaczne:)

      Usuń