niedziela, 17 czerwca 2012

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni więc nie sposób się oprzeć pieczeniu ciast z tymi cudownymi (zresztą moimi ulubionymi) owocami. Ciasto bardzo proste, puszyste, ale nie suche dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i oliwy z  oliwek. 
Gdybym zamieściła Wam tu zdjęcie mojego męża pochłaniającego kolejny kawałek z rozanieloną miną to byłaby najlepsza reklama. Ale zdjęcia nie zrobiłam, bo sama miałam ręce zajęte kolejnym kawałkiem:)


Składniki (blaszka 22cm x 33cm):
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) *
  • 3/4 szklanki cukru*
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem)*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki (około 150-200 g)
  • cukier puder do posypania po wierzchu
*szklanka 250 ml

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt oraz oliwę (mieszać dalej przy pomocy miksera na małych obrotach) oraz mąkę i proszek do pieczenia. 
Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć na nim ćwiartki truskawek (najlepiej układać nacięciami do góry żeby sok za bardzo nie wsiąkał w ciasto). 
Piec około 30 minut w 200 stopniach. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

31 komentarzy:

  1. Uwielbiamy takie ciasta, szczególnie latem! Truskawkowe u mnie też było, dziś z morelami;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojetworyprzetwory - morele też uwielbiam:)

      Usuń
  2. Wczoraj też takie robiłam :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiawhitekitchen - to idealny czas na takie ciasto:)

      Usuń
  3. A ja robię podobne ..też z jogurtem..i truskawkami oczywiście...

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam podobne ostatnio :) jest obłędne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia - to potwierdza regułę, że ciasto z jogurtem i truskawkami jest super:)

      Usuń
  5. ja w tym roku wpadłam w truskawkoszał :D własnie teraz też zajadam ciasto z truskawkami, piję shake'i truskawkowe :)
    a ciasto na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusia - ja w truskawkoszał wpadam co roku:)

      Usuń
  6. lubię takie ciasta, oj, lubię ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię jogurtowe ciasta - są lekkie i pasują do owoców wyjątkowo, idealne na niedzielne popołudnie takie jak dziś. i faktycznie - jak z mamą robiłyśmy to ciasto - to zawsze z olejem.
    Pozdrawiam ciepło!
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - ja do tej pory też robiłam z olejem, ale z oliwą też pycha:)

      Usuń
  8. wygląda świetnie:) też robimy podobne:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina - trzeba przyznać, że ciasta jogurtowe są dość popularne:)

      Usuń
  9. ja wszystkie ktruskawki zdążę zjeść na surowo, zanim do ciasta trafią:) ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - u mnie maż kupuje w ilościach niemal hurtowych:)

      Usuń
  10. smakowite! przepadam za ciastami jogurtowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dorzucam do ulubionych! Zrobie przy najblizszej okazji! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia1977 - będzie mi bardzo miło:)

      Usuń
  12. Dzisiaj je upiekłam, wygląda tak jak na zdjęciu, mam nadzieję, że będzie pyszne. Skosztuję jednak dopiero jutro:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - u mnie rodzina "rzuca" się na jeszcze ciepłe i często mam problem z oceną ciasta jakie jest na drugi dzień:)

      Usuń
  13. Kolejne ciasto z cyklu"jesteś pyszne,ale muszę Cie schować-najlepiej przed sobą":):):)Zdecydowanie mój faworyt jeśli idzie o ciasta z owocami letnimi:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wyszło bardzo mokre. Truskawki opadły na dno albo pośrodku, nie było złe bo cała blacha znikła,użyłam takich proporcji jakie były w przepisie, ciasto bardzo mało wyrosło ale zakalca nie było :-) ocena 6/10

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje mokre nie było:) Grunt, że nie zakalec:)

      Usuń
  15. Czy do odmierzania uzylas szklanki 200 czy 250ml? Zosia

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.