17:05

Ciasto drożdżowe z serem

ciasto, drożdże, ser, kruszonka

W upalny czas ciasto drożdżowe rośnie dosłownie... jak na drożdżach 😉
Wiem, wiem - nie chce się wtedy podgrzewać dodatkowo mieszkania gorącym piekarnikiem, ale jeśli do drożdżowych wypieków macie podobną co ja słabość, to da się wytrzymać. 
W towarzystwie świeżych truskawek czy malin ciasto drożdżowe smakuje niebiańsko!

Składniki (na dwie formy keksówki 10 cm x 25 cm):

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 10 g suchych drożdży
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru

Podane składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto (początkowo wlać ok. 3/4 szklanki mleka i ewentualnie dodać resztę pod koniec wyrabiania, jeżeli będzie taka potrzeba). Gotowe ciasto nie powinno się kleić. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 45 minut. 

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
Ser zmielić (ja użyłam blendera) i połączyć z pozostałymi składnikami. 

Kruszonka + 2 łyżki mleka do smarowania
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek mąki
Składniki rozcierać rękami aż do połączenia i powstania kruszonki. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie połowy. Każdą rozwałkować i wyłożyć na niej połowę masy serowej. 
Ciasto zwinąć w rulon i umieścić w formie (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem). 

drożdżowe, ser

Wierzch ciast posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 minut. 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut. 






3 komentarze:

  1. ciasto własnie rośnie! uwielbiam drożdżowe z serem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas słońce wychyliło się dopiero dziś. I też piekę drożdżowe.
    To z Twojego przepisu będzie następne :-).

    OdpowiedzUsuń