W upalny czas ciasto drożdżowe rośnie dosłownie... jak na drożdżach 😉
Wiem, wiem - nie chce się wtedy podgrzewać dodatkowo mieszkania gorącym piekarnikiem, ale jeśli do drożdżowych wypieków macie podobną co ja słabość, to da się wytrzymać.
W towarzystwie świeżych truskawek czy malin ciasto drożdżowe smakuje niebiańsko!
Składniki (na dwie formy keksówki 10 cm x 25 cm):
Składniki ciasta:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ok. 1 szklanka ciepłego mleka
- 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 10 g suchych drożdży
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
Podane składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto (początkowo wlać ok. 3/4 szklanki mleka i ewentualnie dodać resztę pod koniec wyrabiania, jeżeli będzie taka potrzeba). Gotowe ciasto nie powinno się kleić. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 45 minut.
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 g cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
Ser zmielić (ja użyłam blendera) i połączyć z pozostałymi składnikami.
Kruszonka + 2 łyżki mleka do smarowania
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek mąki
Składniki rozcierać rękami aż do połączenia i powstania kruszonki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie połowy. Każdą rozwałkować i wyłożyć na niej połowę masy serowej.
Ciasto zwinąć w rulon i umieścić w formie (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem).
Wierzch ciast posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut.
ciasto własnie rośnie! uwielbiam drożdżowe z serem :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie miałaś na nie dużą ochotę :)
UsuńU nas słońce wychyliło się dopiero dziś. I też piekę drożdżowe.
OdpowiedzUsuńTo z Twojego przepisu będzie następne :-).