19:56

Clafoutis z jagodami i malinami

Clafoutis, jagody
Clafoutis (czyt.klafuti), czyli francuski deser - owocowy suflet. Najbardziej znany w wersji z czereśniami, ale można do niego dodać swoje ulubione owoce, a jeśli skorzystacie z mrożonych, to możecie się nim cieszyć przez cały rok. 
Moje clafoutis przygotowałam ze świeżymi malinami i mrożonymi jagodami. 
Deser w przygotowaniu jest bardzo prosty - ciasto przygotowujemy podobnie jak na naleśniki. 

Składniki (na 4 porcje):
  • 3/4 szklanki mrożonych jagód Poltino
  • pół szklanki malin
  • 3 duże jajka
  • pół szklanki cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • masło do wysmarowania formy



clafoutis, jagody













Dużą formę do tarty lub cztery mniejsze ( u mnie o średnicy 13 cm) wysmarować masłem i ułożyć w nich owoce. 

clafoutis

Całe jajka zmiksować z cukrem i dodać pozostałe składniki. Powstałym ciastem zalać owoce.











Formy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 35 minut. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem. Można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Wpis powstał dzięki współpracy z marką Poltino


2 komentarze: