Clafoutis (czyt.klafuti), czyli francuski deser - owocowy suflet. Najbardziej znany w wersji z czereśniami, ale można do niego dodać swoje ulubione owoce, a jeśli skorzystacie z mrożonych, to możecie się nim cieszyć przez cały rok.
Moje clafoutis przygotowałam ze świeżymi malinami i mrożonymi jagodami.
Deser w przygotowaniu jest bardzo prosty - ciasto przygotowujemy podobnie jak na naleśniki.
Składniki (na 4 porcje):
- 3/4 szklanki mrożonych jagód Poltino
- pół szklanki malin
- 3 duże jajka
- pół szklanki cukru
- 125 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- masło do wysmarowania formy
Dużą formę do tarty lub cztery mniejsze ( u mnie o średnicy 13 cm) wysmarować masłem i ułożyć w nich owoce.
Całe jajka zmiksować z cukrem i dodać pozostałe składniki. Powstałym ciastem zalać owoce.
Formy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 35 minut. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem. Można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Wpis powstał dzięki współpracy z marką Poltino.
Evi - :)
OdpowiedzUsuń