Ciasto z masą budyniową i galaretką z powodzeniem może zastąpić klasyczny tort na urodzinowym przyjęciu.
Nie jest mocno słodkie, za to lekko orzeźwiające i ze względu na warstwę galaretki szczególnie wybierane przez dzieci.
Truskawki można również zastąpić malinami czy borówkami, a zimą np. brzoskwiniami z puszki.
Składniki biszkopt (blaszka 25 cm x 35 cm):
- 5 jajek
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
Białka ubić z cukrem na sztywno. Przy pomocy łyżki wymieszać z żółtkami a następnie z mąkami (najlepiej przesianymi). Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 minut. Po wyjęciu rzucić blaszką z ciastem w dół (z odległości ok. 50 cm) - zapobiegnie to opadaniu ciasta, a biszkopt będzie równy.
Masa budyniowa:
- 2 waniliowe budynie z cukrem
- 750 ml mleka
- 200 g masła
Ugotować budynie w 750 mleka i dobrze ostudzić. Masło utrzeć przy pomocy miksera i małymi porcjami (dalej ucierając) dodawać budyń. Masa powinna być aksamitna i lekko puszysta.
Dodatki:
- ok. 600 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml wrzątku
- poncz: sok z 1/2 cytryny + 1/2 szklanki przegotowanej wody
Upieczony i ostudzony biszkopt przeciąć w poprzek. Pierwszą warstwę nasączyć połową ponczu i wyłożyć na nią połowę masy budyniowej oraz połowę truskawek (pokrojonych na małe kawałki). Przykryć druga połową ciasta - nasączyć ją pozostałym ponczem, wyłożyć drugą część masy budyniowej i ułożyć kawałki truskawek. Całość zalać tężejącą galaretką - nie może być lejąca ponieważ może wsiąknąć w ciasto.
Przechowywać w lodówce.
O mniam, ciasto mojego dzieciństwa, od razu mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWczoraj moja mała siostrzenica miała kolejne urodziny. I już od kilku lat dzieciaki zajadają się na jej urodzinach takim ciastem właśnie, nie chcą innego! Wcale im się nie dziwię :-).
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie:) Czy budynie mają być takie na pół litra mleka?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńDziękuję za szybka odpowiedź, uwielbiam pani bloga;)
OdpowiedzUsuńCiasto pychotka. Ale że mam 2 lewe ręce do pieczenia kupiłam małe biszkopty ☺. Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńTak tez można :), ale polecam się odważyć i upiec biszkopt. Nie taki diabeł straszny :)
Usuń