niedziela, 25 czerwca 2017

Cukinie faszerowane mięsem i warzywami

cukinie, faszerowane, mięso, mieszanka chińska, Poltino

Minimum wysiłku i maksimum zadowolenia - tak jak najbardziej lubię. 
Przygotowanie cukinii faszerowanych mięsem mielonym
i warzywami zajmie Wam góra pół godziny + około 45 minut zapiekania. 

Wszystko dzięki wykorzystaniu "bukietu chińskiego", dzięki czemu przy okazji otrzymujemy znane danie w nowej odsłonie. 
Danie smakowało dzieciom, a to dla niego najlepsza reklama. 
Taką pieczoną cukinię możecie podać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami albo po prostu jako samodzielne danie. 

Składniki:

  • 3 duże cukinie
  • bukiet chiński Poltino
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • sos sojowy (u mnie słodki)
  • oliwa
  • sól, pieprz (najlepiej kolorowy)
cukinia
Na patelnię wlać 2-3 łyżki oliwy i podsmażyć mięso. Dodać "bukiet chiński" i smażyć dalej, co jakiś czas mieszając. 
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na dwie połowy i przy pomocy łyżki wydrążyć. 
Wydrążone części posiekać niezbyt drobno i dodać do smażącego się mięsa z warzywami. Dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym i ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić. 
cukinia, pieczona

Ostudzonym farszem wypełnić połówki cukinii. Ułożyć je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut - w połowie pieczenia najlepiej przykryć cukinie (np. papierem do pieczenia) żeby uniknąć zbytniego wysuszenia farszu. 

cukinia, mięso, warzywa


Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię smażyć w woku mięso z dodatkiem mieszanki chińskiej i sosami. Świetna myśl, żeby nafaszerować tym cukinie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tej samej miłości do powyższego zestawu zrodziła mi się myśl, żeby nafaszerować :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.