Minimum wysiłku i maksimum zadowolenia - tak jak najbardziej lubię.
Przygotowanie cukinii faszerowanych mięsem mielonym
i warzywami zajmie Wam góra pół godziny + około 45 minut zapiekania.
Wszystko dzięki wykorzystaniu "bukietu chińskiego", dzięki czemu przy okazji otrzymujemy znane danie w nowej odsłonie.
Danie smakowało dzieciom, a to dla niego najlepsza reklama.
Taką pieczoną cukinię możecie podać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami albo po prostu jako samodzielne danie.
Składniki:
- 3 duże cukinie
- bukiet chiński Poltino
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- sos sojowy (u mnie słodki)
- oliwa
- sól, pieprz (najlepiej kolorowy)
Na patelnię wlać 2-3 łyżki oliwy i podsmażyć mięso. Dodać "bukiet chiński" i smażyć dalej, co jakiś czas mieszając.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na dwie połowy i przy pomocy łyżki wydrążyć.
Wydrążone części posiekać niezbyt drobno i dodać do smażącego się mięsa z warzywami. Dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym i ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Ostudzonym farszem wypełnić połówki cukinii. Ułożyć je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut - w połowie pieczenia najlepiej przykryć cukinie (np. papierem do pieczenia) żeby uniknąć zbytniego wysuszenia farszu.
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino.
Bardzo lubię smażyć w woku mięso z dodatkiem mieszanki chińskiej i sosami. Świetna myśl, żeby nafaszerować tym cukinie :-)
OdpowiedzUsuńZ tej samej miłości do powyższego zestawu zrodziła mi się myśl, żeby nafaszerować :)
Usuń