13:37

Ciasto Piegusek z bitą śmietaną

piegusek, ciasto na białkach, ciasto z makiem, mak

Ciasto Piegusek jest świetnym sposobem na zagospodarowanie białek pozostałych z pieczenia innych smakołyków (oczywiście pod warunkiem, że lubicie mak, ale jeśli nie, to można upiec np. babkę na białkach). 
Moje ciasto upiekłam w foremce - keksówce, ale podaję proporcję na tortownicę 26 cm (ja upiekłam z połowy porcji).
Do ciasta dodałam aromat migdałowy, dzięki któremu nabrało "makowcowego" smaku. 
Mojego Pieguska przełożyłam masą z bitej śmietany, ale można nie przekładać niczym i np. polać lukrem. 

Składniki:

  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka mąki (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 białek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy 
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, olej oraz mąkę, mak, proszek do pieczenia i aromat migdałowy - ilość według uznania, ale lepiej dać mniej niż za dużo :) (mieszać krótko żeby masa pozostała puszysta). Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest suche). 
Żelatynę rozpuścić w ok 1/5 szklanki wrzątku. Ostudzić. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i pod koniec ubijania dodać żelatynę. 
Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć masą śmietanową. Dodatkowo można ciasto nasączyć np. wodą z dodatkiem cytryny, ale ja mojego nie nasączałam 


3 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Znałam pieguska, ale wersja z bitą śmietaną jest prawdziwie królewska :-)

    OdpowiedzUsuń