Ciasto Piegusek jest świetnym sposobem na zagospodarowanie białek pozostałych z pieczenia innych smakołyków (oczywiście pod warunkiem, że lubicie mak, ale jeśli nie, to można upiec np. babkę na białkach).
Moje ciasto upiekłam w foremce - keksówce, ale podaję proporcję na tortownicę 26 cm (ja upiekłam z połowy porcji).
Do ciasta dodałam aromat migdałowy, dzięki któremu nabrało "makowcowego" smaku.
Mojego Pieguska przełożyłam masą z bitej śmietany, ale można nie przekładać niczym i np. polać lukrem.
Składniki:
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka mąki (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 7 białek
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, olej oraz mąkę, mak, proszek do pieczenia i aromat migdałowy - ilość według uznania, ale lepiej dać mniej niż za dużo :) (mieszać krótko żeby masa pozostała puszysta). Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest suche).
Żelatynę rozpuścić w ok 1/5 szklanki wrzątku. Ostudzić. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i pod koniec ubijania dodać żelatynę.
Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć masą śmietanową. Dodatkowo można ciasto nasączyć np. wodą z dodatkiem cytryny, ale ja mojego nie nasączałam
Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńZnałam pieguska, ale wersja z bitą śmietaną jest prawdziwie królewska :-)
OdpowiedzUsuńTo jest ta przysłowiowa kropka nad "i" :)
Usuń