niedziela, 5 marca 2017

Leśny mech

leśny, mech, ciasto, szpinak
Ciasto leśny mech widywałam już wiele razy i przyznaję, że wizualnie niezwykle mi się podobało. 
Jakoś jednak ciągle nie po drodze mi było żeby je upiec. 
W końcu skusiła mnie siostra przesyłając zdjęcie swojego ciasta (dodała kawałki galaretki, co mi się bardzo spodobało, więc w mojej wersji również je wykorzystałam). 
Jak ciasto smakuje?
Zacznę od tego, że moja rodzina się zachwyciła (szczególnie syn, który do niedawna szpinaku nie tykał, ale od jakiegoś czasu bardzo się z nim polubił). 
Jeżeli chodzi o moje odczucia to ogólnie ciasto mi smakuje, ale jako jedyna w domu czuję w nim wyraźnie szpinak, co mi odrobinę przeszkadza (swoją drogą ciężko żeby nie było go czuć ;) ) - może dlatego, że pozostali nie uczestniczyli w procesie powstawania i nie mają tak wyraźnych skojarzeń. 
Podsumowując - ciasto jest oryginalne w wyglądzie, wilgotne, nie za słodkie. 
Myślę, że jest bardzo dobrym pomysłem na urozmaicenie przyjęcia dla dzieci i świetnie nadaje się na urodzinowy tort. 



Składniki ciasta (tortownica 26 cm):

  • 4 jajka
  • 450 g szpinaku (mrożonego)
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
  • 600 ml śmietany 30%
  • cukier puder do smaku (dałam 3 płaskie łyżki)
  • 4 łyżki (lekko kopiaste) żelatyny, rozpuszczone w ok. 1/3 szklanki wrzątku
Dodatki:
  • 1 galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 400 ml wrzątku)
  • granat lub w sezonie poziomki/jagody
Galaretkę rozpuścić i ostudzić. Włożyć do lodówki żeby stężała. 
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody, a następnie zmiksować z olejem (możliwie jak najdrobniej). Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmiksowany szpinak dodać do masy jajecznej. Zmniejszyć obroty miksera i wmieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. 


Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać ostudzoną żelatynę. 
Stężałą galaretkę wyjąć i pokroić w kostkę. 

Ciasto przeciąć na 3 części. Jedną z nich pokruszyć. 
Złożyć ciasto: blat ciasta posmarować 1/3 masy; rozłożyć kawałki galaretki; rozsmarować 1/3 masy śmietanowej; przykryć drugim blatem ciasta; rozsmarować pozostałą masę i posypać rozkruszonym ciastem, po wierzchu posypać kawałkami granatu 




4 komentarze:

  1. Wygląda super! Zrobię bo jestem ciekawa jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Trzeba zrobić i się przekonać :)

      Usuń
  2. jakie zmiany:) wiosna przyszla. Torcik cudny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) wiosenne porządki

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.