Kotlety z buraków i kaszy jaglanej.
Przyznaję, że nie spodziewałam się, że będą tak dobre.
Smakowały nawet mojemu mięsożernemu synowi, co jest dla nich najlepszą reklamą.
Do ich przygotowania użyłam buraczków mrożonych, co sprawiło, że przygotowanie było wręcz ekspresowe.
Można oczywiście użyć wcześniej ugotowanych bądź pieczonych.
Idealny pomysł również na zagospodarowanie nadwyżki ugotowanej kaszy jaglanej (co mi się notorycznie przytrafia.
Składniki (12 kotletów):
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 200 g mrożonych buraczków tartych Poltino
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- mała cebula
- oliwa
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 jajko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie kmin rzymski
Kaszę jaglaną ugotować i ostudzić. Buraczki rozmrozić (jeżeli używacie gotowanych bądź pieczonych to zetrzeć je na tarce o dużych oczkach).
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
W dużej misce wymieszać kaszę, buraczki, zeszkloną cebulę, słonecznik, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz kaszę mannę (ilość kaszy można zwiększyć jeżeli masa będzie zbyt rzadka). Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką (najlepiej świeżo startą) i kminem rzymskim.
Z powstałej masy formować kotlety i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180 stopni ok. 35 minut. Podawać jako samodzielne danie np. z sosem jogurtowym lub w zastępstwie tradycyjnych kotletów np. z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Wpis powstał dzięki współpracy z marką Poltino.
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę coś takiego, wygląda ciekawie, można zrobić coś takiego na świeta:P
OdpowiedzUsuńNo wygląda naprawdę ciekawie:)
OdpowiedzUsuńPrzyda się ten przepis w procesie odchudzania :)
OdpowiedzUsuń