środa, 15 marca 2017

Było sobie życie - 30 lat


Seria "Było sobie życie" obchodzi właśnie 30 lat. 
Jak ten czas leci...
Cieszy się nadal niesłabnącym zainteresowaniem, bo przecież treści dotyczące funkcjonowania ludzkiego organizmu są wciąż aktualne.
Osobiście wciąż wykorzystuję przykłady z bajek w życiu codziennym - ostatnio potrzebowałam wsparcia przy zażywaniu leków. Porozmawiałyśmy sobie z córką o złych wirusach i bakteriach oraz o przeciwciałach i lekach, co od razu poskutkowało bezproblemowym zażyciem syropu 😊
Dzięki ludzkim cechom nadanym przez autorów komórkom, krwinkom czy bakteriom, dzieciom o wiele łatwiej zrozumieć jest szereg procesów zachodzących w organizmie. 
Szczególnie cenny jest oczywiście odcinek o powstawaniu i narodzinach człowieka - może być idealną sytuacją do rozpoczęcia rozmów na temat "skąd się wziąłem". 
Albert Barillé, twórca serialu, doskonale zdawał sobie sprawę z dobrodziejstw, jakie przynoszą bajki. Był przekonany, że dzieci rozumieją znacznie więcej, niż nam się wydaje. Podkreślał, że należy je traktować poważnie i dać im odpowiednie narzędzia, dzięki którym mogą odkrywać świat, rozbudzać pasję i rozwijać się. 

W wyniku rekonstrukcji serii, bajki można teraz obejrzeć w jeszcze lepszej jakości. 
Złota Kolekcja "Było sobie życie" zawiera 6 płyt z filmami w jakości HD. Moim zdaniem może być ona świetnym prezentem nie tylko dla dzieci. 

Zobaczcie jak filmy się zmieniły:



Przy okazji zapoznania się z ulepszoną wersją serii odkryłam również że:
  • choć pomysłodawcą każdej z postaci był sam Albert Barillé, to charakterystyczny wygląd nadał im rysownik Jean Barbaud
  • niezapomnianą muzykę i wszystkim znaną piosenkę „Oda do życia” skomponował Michel Legrand. Zaśpiewała ją Sandra Kim, młoda piosenkarka z Belgii, która w 1986 roku wygrała konkurs piosenki Eurowizji.



Wydawcą Złotej Kolekcji filmów z serii „Było sobie…” jest Wydawnictwo Hippocampus.
Kolekcja do nabycia w salonach Empik już od 15 marca.

Z okazji 30-lecia "Było sobie życie" możecie spotkać się z Mistrzem w salonach Empik oraz w Instytucie Francuskim w Warszawie:

18 marca, w godz. 12-18 w Empik Galeria Mokotów
25 marca, w godz. 12-18 w Empik Blue City
8 kwietnia, w godz. 15.30-18.00 w Instytucie Francuskim










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.