poniedziałek, 6 marca 2017

Łosoś pieczony z warzywami, pod beszamelem

łosoś, pieczony, warzywa, beszamel
Przyznaję, że łosoś nie jest moją ulubioną rybą, ale że rodzina uwielbia, to bywa w naszym menu dość często. 
W tym daniu jednak, nawet tacy jak ja, mogą się do łososia przekonać. 
Zapieczony z warzywami (w tym przypadku z brokułem i kalafiorem), pod kołderką z beszamelu i żółtego sera, traci swój intensywny aromat, a mięso jest delikatne i soczyste. 
Mi ta wersja bardzo smakowała, 
Łososia podałam z pieczonymi ziemniakami, które można maczać w sosie beszamelowo-serowym.  

Składniki (porcja na 5 osób):

  • 400 g łososia
  • 10 różyczek brokułu (u mnie mrożony Poltino)
  • 10 różyczek kalafiora (mrożony)
  • 75 g żółtego sera
  • beszamel (300 ml mleka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, sól, gałka muszkatołowa - najlepiej świeża, sól)


Przygotować beszamel (w garnku roztopić masło i wsypać mąkę, przez chwilę podsmażyć - cały czas mieszając i zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu, często mieszając, a pod koniec doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową). 



Kalafiora i brokuł ugotować al dente. Ostudzić i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Po wierzchu posypać żółtym serem. Na serze ułożyć kawałki łososia (można je lekko posolić, ale jeśli dobrze doprawiliśmy beszamel to nie jest to konieczne). Całość zalać beszamelem. 



Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 20-25 minut. 
Podawać np. z pieczonymi ziemniakami. 

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie i prosto tak jak lubię, chociaż rzadko jemy ryby bo nikt nie ma na nie pomysłu. :) A ponoć ryby jednak warto jeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie to co lubię-zdrowo,smacznie i pięknie bo kolorowo:)Mega podobają mi się na zdjęciach te śliczne różyczki brokuła i kalafiora no i łosoś :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się spodobało :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.