09:58

Płatki jęczmienne z owocami

Płatki jęczmienne na mleku z sezonowymi owocami. 
Danie delikatniejsze w strukturze niż tradycyjna owsianka. 
Również delikatniejsze w smaku. 
Przygotowuje się je bardzo szybko, można zmieniać dodatki - sezonowe owoce, przyprawy (np. cynamon do jabłek) i bakalie. 
Płatki jęczmienne warto wprowadzić do diety szczególnie osób z chorobami żołądka. 
Pozytywnie wpływają również na włosy i paznokcie, zawierają witaminy z grupy B. 

Składniki (porcja dla 1 osoby):

  • 6 łyżek (lekko kopiastych) płatków jęczmiennych (używam błyskawicznych)
  • 150 ml wody
  • 100 ml mleka 
  • sól
  • owoce sezonowe lub inne dodatki
Do małego garnka wsypać płatki i zalać wodą. Gotować przez 2 minuty na małym ogniu, dodać odrobinę soli do smaku. Wlać mleko i gotować płatki do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja lubię bardzo gęste). Przelać do miseczki lub głębokiego talerza. Posypać po wierzchu dodatkami. 



4 komentarze:

  1. A ja jeszcze płatków jęczmiennych chyba nie jadłam. Musze kupić i sobie takie pyszności przygotować :)

    OdpowiedzUsuń