czwartek, 27 sierpnia 2015

Ajvar


Ajvar, czyli sos warzywny z pieczonej papryki, bakłażanów, pomidorów i dodatków, już dawno skradł moje serce, ale pierwszy raz przygotowałam go sama. 
Z podanej porcji wychodzi duży garnek ajvaru - przełożyłam go do małych słoiczków i zapasteryzowałam. 
Zimą będzie cieszył podwójnie. 
Ajvar można spożywać jako dodatek do pieczywa, świetnie komponuje się z serami i wędlinami.
Łyżka ajvaru dodana do sosu pomidorowego świetnie wzbogaca jego smak. 

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 2 średniej wielkości bakłażany (ok. 800 g)
  • 4 średnie cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 8 średnich pomidorów
  • ostra papryka (ilość według uznania, ja użyłam suszonych płatków - 1 kopiasta łyżeczka, 2 małe ostre papryki powinny wystarczyć)
  • 5 łyżek papryki słodkiej suszonej (można część zamienić na paprykę wędzoną)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki miodu
  • sól (około 2,5 łyżki)
Przygotować dwie duże blaszki (takie na cały piekarnik). Papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić z nasion i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia - papryki układać rozcięciami do dołu). Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w plastry i również ułożyć na blaszce. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki, czosnek pozostawić w skorupkach. Pomidory umyć, osuszyć i naciąć na górze (w krzyżyk). Wszystkie warzywa wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do momentu, aż na papryce pojawią się czarne plamki (około 1 godziny). Jeżeli bakłażan zbyt mocno się zrumieni to wyjąć go nieco wcześniej. 
Po wyjęciu papryk z piekarnika najlepiej włożyć je do zamkniętego pojemnika, żeby się dodatkowo zaparowały - wtedy skórka schodzi lepiej (ja włożyłam do metalowej miski i przykryłam pokrywką, można też włożyć do woreczka strunowego).  
Wszystkie warzywa ostudzić. Czosnek, pomidory i papryki obrać ze skórek. Wszystkie pieczone warzywa zmielić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa. Sok, który wycieknie z pieczonych warzyw (głównie z pomidorów podczas obierania ze skórki) pozostawić. Zmielone warzywa umieścić w dużym garnku, wlać sok (można na początek tylko połowę, cały to może być trochę za dużo). Dodać oliwę, ocet, sól, miód i paprykę (ilość soli i miodu należy skorygować - będzie zależała od słodkości papryki i pomidorów). Całość gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając - około 1,5 godziny. Gotowy ajvar przełożyć do czystych słoiczków. Słoiki wstawić do garnka z gorącą wodą i gotować na małym ogniu około 30 minut (można je pozostawić w garnku z wodą aż do całkowitego wystudzenia). 



12 komentarzy:

  1. Zapisuję :*. Tylko porcja jak dla wojska, a ja robię tylko dla siebie :) podziele sobie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. EatShrimps - to tak mniej niż 1/3 bym nie schodziła, bo znika ekspresowo :D

      Usuń
  2. Super. Takiego przepisu szukałam :)
    Zakupiłam dziś na targu sporą ilość oberżyny własnie i papryki i się głowiłam jaki przepis wykorzystać :)
    Dziękuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tynka - cieszę się, że się "wstrzeliłam" z przepisem :)

      Usuń
    2. Idealnie :)
      A ajvar wyszedł "palce lizać" :)
      Jeszcze raz dzięki za świetny i pyszny pomysł!! :)
      pozdrawiam

      Usuń
    3. Tynka -bardzo się cieszę :) i również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Anulka mój Mąz uwielbia ajvar, zastanawiam się czy nie zrobić mu porcji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja jeszcze nie jadłam ajvaru. Widzę, że dużo tracę, bo zapowiada się smakowicie i aromatycznie.
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj,zachwycił mnie skład tej potrawy,zestaw doskonaly chciało by sie powiedzieć,Pozwól ze skopiuję do zbioru domowych przetworów.brakuje w domku tylko bakłażana ale jutro piateczek,więc na ryneczku się znajdzie.Dziekuje serdecznie za przepis i pieknie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaj07 - miłego gotowania i zajadania :) Daj znać jak wyszło.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.