15:00

Ciasto bardzo czekoladowe

czekolada, ciasto, czekoladowe
Ciasto, którego wystarczy zjeść jeden kawałek aby poczuć się bardzo, bardzo czekoladowo. 
Jednak ciężko na jednym kawałku poprzestać. 
Podane z gałką lodów tworzy niesamowicie rozpustny deser. 
Jeden z lepszych jakie jadłam, a wykonanie bardzo proste. 

Składniki (blaszka 23 cm x 33 cm):

  • 220 g mąki pszennej (około 1 i 1/3 szklanki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 250 g czekolady ( u mnie 100 g gorzkiej, 100 g mlecznej i 50 g białej)
Czekoladę posiekać na niezbyt drobne kawałki. Pozostałe składniki krótko wymieszać ze sobą. Tylko do połączenia składników. Dodać czekoladę i całość przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 200 stopniach. 




4 komentarze:

  1. Aniu doskonałe to ciasto ... a z gałką lodów to prawdziwie rozkoszny deser:). Moc buziaków

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ależ to musiało być pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już na sam widok leci ślinka :) Musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu,
    porywam ten cudny kawałek!
    W Toskanii jem mało słodkiego...

    OdpowiedzUsuń