09:42

Pierogi z kaszą gryczaną i fetą


Robiłam już wcześniej pierogi z kaszą gryczaną i bardzo nam smakowały. Tym razem zamiast twarogu dodałam słoną fetę i również spotkały się z bardzo pozytywnym przyjęciem. 
Pierogi polałam roztopionym masłem, ale można je również podać z podsmażoną cebulą. 

Składniki (na około 30 sztuk):

  • 150 g kaszy gryczanej palonej (przed ugotowaniem)
  • średnia cebula
  • 200 g sera feta
  • majeranek 
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa
  • 500 g mąki (użyłam poznańskiej T 500)
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • letnia woda (ok. 3/4 szklanki)

Kaszę gryczaną ugotować i ostudzić (gotować w lekko osolonej wodzie proporcje 1:2 (kasza:woda)). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju lub oliwie. Lekko posolić. 
Kaszę i cebulę wymieszać z rozdrobnionym serem feta i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem ( dałam ok. 1 łyżeczki). 

Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto (gotowe odstawić na 10 minut). Ciasto można przygotować również bez jajka, wtedy należy zwiększyć ilość wody. Ciasto wyłożyć na stolnicę, oprószoną mąką i rozwałkować na cienki placek. Przy pomocy szklanki wykrawać koła, nakładać farsz i sklejać pierogi. 
Początkującym polecam filmik (klik) z instrukcją sklejania, a także kolejnym przepisem na ciasto pierogowe zaparzane. 
Gotować ok. 5 minut. 



6 komentarzy:

  1. Mniam, jakie smaczne pierożki. Chętnie bym zjadła.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały wspaniale smakować:) Buziaki Anus:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie niekonwencjonalne połączenia w pierogach... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kilka dni temu zrobiłam pierogi, wyszły smaczne, ale mój farsz był trochę za "suchy", może to wina kaszy, bo użyłam zwykłej kaszy gryczanej gotowanej z woreczkiem, a i ser był zwykły "sałatkowy" a nie feta. Na pewno pierogi z kaszą gryczaną zostaną w naszym menu - dopracuję tylko jeszcze farsz :) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - ten farsz jest raczej z gatunku suchych, ale wiem o czym piszesz, bo jak zrobiłam z sałatkowym to było bardziej suche. Tutaj dobrze jest użyć sera typu feta np. Favita

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź. Spróbuje z ww serem oraz tym razem ugotuję kaszę nie w woreczku, ale normalnie :)

      Usuń