08:00

Makaron z burakami

Makaron z burakami to nasza kolejna propozycja z cyklu Viva la pasta! 
Ucieszyłam się, kiedy Aleksandra zaproponowała potrawę z burakami, ale nawet ja nie spodziewałam się, że ta potrawa będzie aż tak dobrze smakowała. 
Buraki skąpane w winie i w soku z cytryny przywodzą na myśl smak wigilijnego barszczu. Przynajmniej u mnie :)
Skuście się, a nie pożałujecie. Do przygotowania potrawy użyłyśmy makaronu pantacce toscane. 

Składniki:
  • 400 g makaronu
  • 2 duże buraki (ja dałam 3)
  • 7 łyżek oliwy
  • 1 duża cebula
  • pół cytryny
  • 130 ml białego wina (wytrawnego
  • 60 g parmezanu
  • 200 ml śmietany 12%
  • kilka liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Ugotować buraki (w skórce). Ostudzić i obrać, a następnie pokroić na plastry i kolejno na kwadraty. Na patelni zeszklić cebulę. Dodać buraki i wlać sok z cytryny oraz wino. Dusić do momentu aż większość płynu odparuje. Posolić. W tym czasie ugotować makaron. Odcedzić i dodać do buraków (cały czas trzymając na ogniu), dodać śmietanę i jeszcze chwilę podgrzewać (dosłownie minutę). Zdjąć z ognia i rozłożyć na talerze. Podawać posypane startym parmezanem. 




Zobaczcie też makaron przygotowany przez Aleksandrę w Toskanii. 

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co z makaronem, pyszniutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi tez bardzo smakowalo. Kwaskowe buraczki to pychotka! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podobają mi się wasze makaronowe propozycje, a co kolejna to smaczniejsza:)

    OdpowiedzUsuń