środa, 29 sierpnia 2012

Ciasto czekoladowe z nektarynkami


Ciasto, które powinno mieć polewę:) Ale mąż zaatakował jeszcze ciepłe i zrezygnowałam z robienia polewy:) 
Tak to jest z czekoladowymi wypiekami:) Jak zapach rozejdzie się po domu to ciężko się doczekać. 
Nektarynki dobrze się odnalazły w tym cieście, ale osobiście wolę jednak z wiśniami:)

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 3 średniej wielkości nektarynki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 0,25 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie polewa: 200 g czekolady plus 2-3 łyżki mleka (czekoladę z dodatkiem mleka rozpuścić w kąpieli wodnej)
Roztopić masło. Dodać cukier oraz wodę i kakao i gotować aż do rozpuszczenia się cukru. Masę ostudzić. 
Białka ubić na sztywno przy pomocy miksera, a potem przy pomocy łyżki wymieszać z żółtkami i proszkiem do pieczenia oraz mąką i ostudzoną masą czekoladową. Na koniec dodać nektarynki pokrojone na małe kawałki. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około godziny (sprawdzić patyczkiem). Wystudzone ciasto można polać polewą czekoladową.  

Przepis dodaję do akcji: Morelkowo-Brzoskwiniowo 4


30 komentarzy:

  1. Aniu,
    przy mnie tez nie zrobiłabyś polewy,bo ciasto jest obłędne!
    Może i z wiśniami dobre,ale z nektarynkami wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - to widzę, że byś się świetnie dogadała z moimi chłopcami:)

      Usuń
  2. Ale to musi smakować... :) Porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, na pewno jest pyszne ! U mnie ostatnio polewa nie zdążyła zastygnąć, tak to juz jest z domowymi łasuchami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - a z reguły tak jest, że zastygnąć nie zdąża:)

      Usuń
  4. Z pewnością doskonale smakowało. Czekolada i nektarynki to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, fajne to ciacho. Z nektarynkami nie robiłam, a chętnie bym zjadła kawałeczek:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - mam nadzieję, że się skusisz na takie połączenie:)

      Usuń
  6. lubię takie szybkie i smaczne ciasta

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez polewy też pysznie jak widać:) ....bardzo lubię czekoladowe ciasta:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - pewnie lepsze by było z polewą:) Spróbuję następnym razem:)

      Usuń
  8. Nektarynki w czekoladowym cieście są przepyszne- ja robiłam muffiny i były to chyba najlepsze muffiny jakie jedliśmy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko co mnie zachwyca - też myślałam o muffinach:)

      Usuń
  9. Śniło mi się, że pisałam tu komentarz? Chyba już ze mną źle. Cudne ANiu i już.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - blogspot miewa czasem swoje humory:) może nie zapisał:)

      Usuń
  10. Smaczne ciasto, świetne połączenie smaków: czekolady i nektarynek.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem fanką wszystkiego, co czekoladowe :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Ewelina - nie da się ukryć, że tak:)

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. SłodziutkieOkazje - bardzo mi miło:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.