08:12

Zupa z cukinii i kalafiora z koperkowymi kluseczkami

Z zupami tego typu jest tak, że nie wyglądają ładnie za to są przepyszne. Bardzo aromatyczne dzięki zmiksowaniu warzyw, pożywne. W sam raz dla maluchów:), ale na przykładzie męża wiem, że i dla całkiem dużych (zjadł jej baaaaardzo dużo). Żeby tak jeszcze nasz ośmiolatek dał się skusić...






Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 1/4 średniego kalafiora
  • mała cebula
  • 2 jajka
  • mąka pszenna (około 3/4 szklanki)
  • kilka gałązek drobno posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz czarny
Cukinię (całą) i kalafiora umyć i pokroić na kawałki (nie muszą być bardzo małe, ponieważ zupa będzie miksowana). Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i całość ugotować do miękkości w niezbyt dużej ilości wody. Zmiksować i dodać oliwę oraz sól. 
W osobnym naczyniu przygotować ciasto na kluseczki. Połączyć ze sobą jajka, mąkę oraz koperek i odrobinę soli. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto wlewać do gotującej się zupy (cienkim strumieniem lub po prostu wrzucać małe kluseczki z łyżki). Zagotować i pozostawić na ogniu jeszcze około 3-4 minut. Doprawić do smakiem solą i pieprzem. 
Zupa dzięki temu, że dość gęsta  doskonale się sprawdza w nauce samodzielnego jedzenia:)

17 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Kruszynka - wygląd ma kontrowersyjny:), ale smak naprawdę super;)

      Usuń
  2. Pyszna zupa, a koperkowe kluseczki notuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - a jak dodasz troszkę przecieru to mogą być pomidorowe:)

      Usuń
  3. Ewunia ślicznie sobie radzi z zupą:) ...a takiej to i ja bym chętnie spróbowała:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - ona ogólnie jada samodzielnie, nie lubi pomocy:)

      Usuń
  4. o pychotka, taka lekka dobra zupka;)

    OdpowiedzUsuń
  5. no smak musi być ciekawy.... myślę o połączeniu warzyw. Ja zazwyczaj robię albo kalafiorową, albo cukiniową, ale teraz spróbuję połączyć smaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - ciekawa jestem Twojej opinii:)

      Usuń
  6. A my z Ewcią wiemy co pyszne i dla nas jest apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga-aa - zwłaszcza, że prawie z makaronem;)

      Usuń
  7. To mi pasuje! Pełno warzyw i koperkowe kluseczki :)
    Ewa czarująca jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola - a zupka zdecydowanie w Twoim guście:)

      Usuń
  8. mniam mniam :) ja i zupy bardzo się lubimy

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupka pierwsza klasa ;) polecam gotowanie zup i nie tylko w kociołku pod gołym niebem :) http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/zestaw-kociolek-wegierski-pokrywka-trojnogu-inox-palenisko-p-1079.html
    Wychodzą jeszcze lepsze niż w domu, bardzo aromatyczne dania, a samo gotowanie jest przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupa musi być pyszna, wypróbuje przepis, cukinia i kalafior - smakowity zestaw.

    OdpowiedzUsuń