poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Szarlotka z pianką

szarlotka

Co prawda sezon na jabłka dopiero się rozpoczyna, ale ja już nie mogę się powstrzymać od pieczenia szarlotek:) Przepis "stary jak świat" z mojego "magicznego zeszytu":)

Składniki:

Ciasto
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej lub łyżka budyniu (np. śmietankowego)
Jabłka
  • 5 dużych jabłek
  • 4-5 łyżek cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • cynamon (zgodnie z upodobaniami)
Składniki ciasta zagnieść. Oddzielić 1/3 ciasta, uformować kulkę i włożyć do zamrażarki (będzie tarkowane na wierzch więc lepiej żeby dobrze się schłodziło). Ubić pianę z białek i cukru z dodatkiem mąki ziemniaczanej lub budyniu.
Jabłka pokroić na małe kawałeczki (plasterki z ósemek) i lekko podsmażyć z cukrem i cynamonem.
Na wysmarowanej tłuszcem blaszce (można lekko posypać bułką tartą) ułożyć ciasto i jabłka oraz pianę z białek i na wierzch starkować na dużych oczkach schłodzone ciasto. Piec w temp. 180 stopni 45 minut.
Najbardziej lubię jeszcze lekko ciepłą:)
Jabłka można też z powodzeniem zastąpić śliwkami (pamiętając o ułożeniu połówek śliwek nacięciem do góry:)) i posypaniu ich cukrem i odrobiną cynamonu).
Przepis na dużą prostokątną blaszkę.
Wpis bierze udział w akcj Sezon na jabłka

18 komentarzy:

  1. szarlotka- ją chyba każdy uwielbia;) a dzieci w szczególności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka prawdziwie domowa szarlotka Ci wyszła...

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaki piękny zapach się po domu roznosił:)Mój synek w tym roku odkrył, że lubi szarlotkę i coś czuję, że będzie "nalegał" na kolejne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. szarlotke bardzo lubie, a Twoja wyglada smakowicie:) musze upiec sobie takie pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetycznie sie prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fajna ta szarlotka, szczególnie z tą pianką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm wygląda tak,że istny ślinotok się w ustach tworzy i wersja śliwkowa też brzmi fajnie,muszę koniecznie taka zrobić w najbliższych dniach:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja już wiem co upiekę na następny weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jeden z niewielu przepisów z internetu , który faktycznie wychodzi dzieki w imieniu osób nieobdarzonych talentem kulinarnym

    OdpowiedzUsuń
  10. :) bardzo się cieszę - polecam jeszcze szarlotkę na bardzo kruchym cieście - Amelii - ta też zawsze mi wychodzi a jest bardziej "wykwintna":)

    OdpowiedzUsuń
  11. WYGLADA SMACZNIE...KACPER

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam :) Właśnie zrobiłam i za 45 minut okaże się jaka ze mnie zdolniacha , wkładając ciasto do piekarnika wyglądało imponująco :) Dziekuję . Wierna fanka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) mam nadzieję, że wszystko będzie ok i że będzie smakowała:)

      Usuń
  13. pyszne ciasto :) super przepis :) smakowalo nawet mojemu 2,5 latkowi :) Agata

    OdpowiedzUsuń
  14. Super ciasto , bardzo kruche , bardzo smaczne, nie za słodkie . Moje ulubione ciasto . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Też bardzo je lubię :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.