14:44

Ciasto kokosowo-ananasowe

ananas, kokos, ciasto
Na przekór mrozom i śniegowi (nie za bardzo lubię zimę, wolę letnie ciepełko) upiekłam ciasto o egzotycznej nucie.
Ciasto w zasadzie najbardziej w smaku jest kokosowe, ale sama masa ananasowa jest bardzo smaczna - z pewnością wykorzystam ją w innym cieście. W tym przypadku jednak zostaje zdominowana przez kokos.
Jeśli jednak lubicie kokosanki to jest to ciasto w sam raz dla Was 😉

Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • poncz: sok z 0,5 cytryny + 0,5  szklanki przegotowanej wody
Białka ubić z cukrem na sztywno. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 20 minut.



Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem na sztywną masę. Przy pomocy łyżki wmieszać wiórki kokosowe. Masę przełożyć do blaszki (tego samego rozmiaru co biszkopt) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec 20 minut. 

Masa ananasowa:
  • puszka ananasów (najlepiej w kawałkach)
  • 4 żółtka 
  • budyń śmietankowy lub waniliowy +1/3 szklanki wody
  • 200 g masła
Ananasy odsączyć. 
Sok z ananasów wlać do garnka i zagotować. Budyń i żółtka wymieszać w wodzie i wlać do gotującego się soku. Gotować przez chwilę na małym ogniu. Powstały budyń ananasowy dobrze ostudzić. 
Masło pokroić na kawałki i ucierać mikserem dodając małymi partiami zimny budyń. Masę budyniową wymieszać z kawałkami ananasa. 
Złożyć ciasto: biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę ananasową i przykryć ciastem kokosowym. Schłodzić w lodówce. 







3 komentarze:

  1. bardzo lubię to ciasto, u nas od kilkunastu lat obowiązkowe na każdej imprezie

    OdpowiedzUsuń
  2. a co z żółtkami w składnikach kremu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam - dziękuję za informację. Żółtka mieszamy z budyniem i wodą.

      Usuń