Proste, w sam raz słodkie i z dużą ilością jabłek.
Ciasto, które polecam zwłaszcza rozpoczynającym swoją przygodę z wypiekaniem, ponieważ naprawdę ciężko żeby się nie udało.
Składniki (tortownica 26 cm - z kominem):
- 3 duże jabłka ( u mnie słodkie)
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka cynamonu
- łyżka masła + bułka tarta do wysypania blaszki
- cukier puder do oprószenia po wierzchu
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Każdą ósemką pokroić w plastry (niezbyt cienkie). Kawałki jabłek umieścić w dużej misce i oprószyć cynamonem.
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i wlać masło, a następnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do jabłek i wymieszać przy pomocy łyżki (uwaga: ciasto jest dość gęste), a następnie przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
O mniam, ależ ono smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto mojej babci. Zamiast masła używała oleju. Też od niego zaczynałam :).
OdpowiedzUsuńDokładnie tak samo pomyślałam o mojej babci, to ciasto zawsze będzie mi się z nią kojarzyć. Do dziś pamiętam ten smak z dzieciństwa. Ciasto bardzo proste, a było takie smaczne.
UsuńW prostocie siła. Uwielbiam to ciasto, szczególnie do porannej kawy :) Serdecznie pozdrawiamy – DaPietro
OdpowiedzUsuń