15:42

Ciasto z dużą ilością jabłek

ciasto, jabłka

Proste, w sam raz słodkie i z dużą ilością jabłek. 
Ciasto, które polecam zwłaszcza rozpoczynającym swoją przygodę z wypiekaniem, ponieważ naprawdę ciężko żeby się nie udało. 

Składniki (tortownica 26 cm - z kominem):

  • 3 duże jabłka ( u mnie słodkie)
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka masła + bułka tarta do wysypania blaszki
  • cukier puder do oprószenia po wierzchu
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Każdą ósemką pokroić w plastry (niezbyt cienkie). Kawałki jabłek umieścić w dużej misce i oprószyć cynamonem. 
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i wlać masło, a następnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Ciasto przelać do jabłek i wymieszać przy pomocy łyżki (uwaga: ciasto jest dość gęste), a następnie przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

szarlotka


4 komentarze:

  1. O mniam, ależ ono smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto mojej babci. Zamiast masła używała oleju. Też od niego zaczynałam :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak samo pomyślałam o mojej babci, to ciasto zawsze będzie mi się z nią kojarzyć. Do dziś pamiętam ten smak z dzieciństwa. Ciasto bardzo proste, a było takie smaczne.

      Usuń
  3. W prostocie siła. Uwielbiam to ciasto, szczególnie do porannej kawy :) Serdecznie pozdrawiamy – DaPietro

    OdpowiedzUsuń