Na przekór mrozom i śniegowi (nie za bardzo lubię zimę, wolę letnie ciepełko) upiekłam ciasto o egzotycznej nucie.
Ciasto w zasadzie najbardziej w smaku jest kokosowe, ale sama masa ananasowa jest bardzo smaczna - z pewnością wykorzystam ją w innym cieście. W tym przypadku jednak zostaje zdominowana przez kokos.
Jeśli jednak lubicie kokosanki to jest to ciasto w sam raz dla Was 😉
Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):
biszkopt:
Ciasto w zasadzie najbardziej w smaku jest kokosowe, ale sama masa ananasowa jest bardzo smaczna - z pewnością wykorzystam ją w innym cieście. W tym przypadku jednak zostaje zdominowana przez kokos.
Jeśli jednak lubicie kokosanki to jest to ciasto w sam raz dla Was 😉
Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):
biszkopt:
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- poncz: sok z 0,5 cytryny + 0,5 szklanki przegotowanej wody
Białka ubić z cukrem na sztywno. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wmieszać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 20 minut.
Ciasto kokosowe:
- 4 białka
- 200 g wiórków kokosowych
- 2/3 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem na sztywną masę. Przy pomocy łyżki wmieszać wiórki kokosowe. Masę przełożyć do blaszki (tego samego rozmiaru co biszkopt) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec 20 minut.
Masa ananasowa:
- puszka ananasów (najlepiej w kawałkach)
- 4 żółtka
- budyń śmietankowy lub waniliowy +1/3 szklanki wody
- 200 g masła
Ananasy odsączyć.
Sok z ananasów wlać do garnka i zagotować. Budyń i żółtka wymieszać w wodzie i wlać do gotującego się soku. Gotować przez chwilę na małym ogniu. Powstały budyń ananasowy dobrze ostudzić.
Masło pokroić na kawałki i ucierać mikserem dodając małymi partiami zimny budyń. Masę budyniową wymieszać z kawałkami ananasa.
Złożyć ciasto: biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę ananasową i przykryć ciastem kokosowym. Schłodzić w lodówce.
bardzo lubię to ciasto, u nas od kilkunastu lat obowiązkowe na każdej imprezie
OdpowiedzUsuńa co z żółtkami w składnikach kremu ?
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam - dziękuję za informację. Żółtka mieszamy z budyniem i wodą.
Usuń