To ciasto w sam raz na koniec zimy.
Jeszcze czuć w nim bożonarodzeniowe wypieki, ale to już prawie wielkanocna babka 😉
Ciasto z gatunku bardziej suchych. My zjedliśmy babkę oprószoną cukrem pudrem, ale lukier też świetnie się tu sprawdzi.
Składniki (forma na babkę o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm):
- 5 jajek (średniej wielkości)
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mielonego maku
- 8 kropli olejku migdałowego
Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione masło i mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olejek migdałowy.
Przy pomocy łyżki delikatnie wmieszać pianę z białek.
Odłożyć 1/3 ciasta, a pozostałą cześć wymieszać z mielonym makiem.
Do formy (wysmarowanej masłem) wlać ciasto makowe, a na wierzch ciasto bez maku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut.
Ostudzoną babkę wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz