15:34

Babka z makiem

babka, mak

To ciasto w sam raz na koniec zimy. 
Jeszcze czuć w nim bożonarodzeniowe wypieki, ale to już prawie wielkanocna babka 😉
Ciasto z gatunku bardziej suchych. My zjedliśmy babkę oprószoną cukrem pudrem, ale lukier też świetnie się tu sprawdzi. 

Składniki (forma na babkę o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm):

  • 5 jajek (średniej wielkości)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mielonego maku
  • 8 kropli olejku migdałowego


Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione masło i mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olejek migdałowy. 
Przy pomocy łyżki delikatnie wmieszać pianę z białek. 
Odłożyć 1/3 ciasta, a pozostałą cześć wymieszać z mielonym makiem. 

babka, mak

Do formy (wysmarowanej masłem) wlać ciasto makowe, a na wierzch ciasto bez maku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut. 


Ostudzoną babkę wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz