14:56

Cukinie faszerowane mięsem i warzywami

cukinie, faszerowane, mięso, mieszanka chińska, Poltino

Minimum wysiłku i maksimum zadowolenia - tak jak najbardziej lubię. 
Przygotowanie cukinii faszerowanych mięsem mielonym
i warzywami zajmie Wam góra pół godziny + około 45 minut zapiekania. 

Wszystko dzięki wykorzystaniu "bukietu chińskiego", dzięki czemu przy okazji otrzymujemy znane danie w nowej odsłonie. 
Danie smakowało dzieciom, a to dla niego najlepsza reklama. 
Taką pieczoną cukinię możecie podać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami albo po prostu jako samodzielne danie. 

Składniki:

  • 3 duże cukinie
  • bukiet chiński Poltino
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • sos sojowy (u mnie słodki)
  • oliwa
  • sól, pieprz (najlepiej kolorowy)
cukinia
Na patelnię wlać 2-3 łyżki oliwy i podsmażyć mięso. Dodać "bukiet chiński" i smażyć dalej, co jakiś czas mieszając. 
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na dwie połowy i przy pomocy łyżki wydrążyć. 
Wydrążone części posiekać niezbyt drobno i dodać do smażącego się mięsa z warzywami. Dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym i ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić. 
cukinia, pieczona

Ostudzonym farszem wypełnić połówki cukinii. Ułożyć je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut - w połowie pieczenia najlepiej przykryć cukinie (np. papierem do pieczenia) żeby uniknąć zbytniego wysuszenia farszu. 

cukinia, mięso, warzywa


Wpis powstał w ramach współpracy z marką Poltino

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię smażyć w woku mięso z dodatkiem mieszanki chińskiej i sosami. Świetna myśl, żeby nafaszerować tym cukinie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tej samej miłości do powyższego zestawu zrodziła mi się myśl, żeby nafaszerować :)

      Usuń