16:45

Ciasto z truskawkami i twarogiem

ciasto, truskawki, twaróg

Ucierane ciasto z warstwą masy twarogowej możecie wykorzystać jako bazę do różnego rodzaju owoców. 
Jest naprawdę bardzo prostym ciastem, choć efekt wizualny może dawać wrażenie, że trzeba mu poświęcić więcej czasu. 
Bardzo dobrze się kroi, więc jest idealne do zabrania na letni piknik. 

Składniki (blaszka 25 cm x 35 cm)

  • 300 g truskawek

Składniki ciasta twarogowego:

  • 500 g twarogu mielonego (u mnie pótłusty)
  • 2 kopiaste łyżki budyniu waniliowego (z cukrem)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i wymieszać z twarogiem (dodawać małymi porcjami) oraz budyniem (w proszku).


Składniki ciasta ucieranego:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 
Białka ubić z cukrami na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, olej i mąkę (przesianą) oraz proszek do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia się składników. 
Połowę ciasta przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć masę twarogową a następnie drugą połowę ciasta. Na wierzchu ułożyć ćwiartki truskawek (układać rozcięciami do góry). 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 minut. 

ciasto, twaróg, owoce, truskawki




2 komentarze:

  1. Rewelacyjnie wygląda, wskakuje na listę do wypróbowania... musi być pycha!! :)

    OdpowiedzUsuń