11:41

Ciasto z masą budyniową

ciasto, masa budyniowa, ciasto czekoladowe
Mam ogromną słabość do ciast z masami budyniowymi.
Długo mi zajęło zanim nauczyłam się robić dobrą masę budyniową. Są dwie proste zasady: budyń musi być gęsty i bardzo dobrze schłodzony. Masło musi być dobrze utarte. 
Okazuje się, że przy zachowaniu tych dwóch warunków masa wychodzi zawsze. 
I nawet jeśli na początku będziecie mieli poczucie, że jest zbyt rzadka to dajcie jej chwilę czasu w lodówce a zachwyci Was swoją aksamitnością. 
Do ciasta użyłam dżemu jagodowego, ale sprawdzi się każdy inny. 
Takie ciasto czekoladowe z budyniową masą i warstwą dżemu świetnie może wypaść w roli okolicznościowego tortu - zwłaszcza dla czekoladoholika.

Ciasto czekoladowe (tortownica 26 cm):

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 lekko kopiaste łyżki kakao
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki dżemu jagodowego
Masa budyniowa:
  • 600 ml mleka
  • 1 i 1/2 budyniu waniliowego z cukrem
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 180 g masła 
Polewa:
  • 75 g ciemnej czekolady
  • 20 g masła
Do przełożenia:
  • 250 g dżemu jagodowego (- 3 łyżki)
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i wlać olej, a następnie dodać dżem i mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (w tortownicy wykładam sam spód) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 35 minut. Przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu ostudzić i przeciąć w poprzek. 

1,5 opakowania budyniu rozpuścić w 100 ml mleka. 500 mleka zagotować i wlać rozpuszczony proszek. Zagotować, cały czas mieszając. Ostudzić. 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą  masę. Cały czas mieszając dodawać po łyżce schłodzonego budyniu. 

Blat ciasta posmarować dżemem i połową masy budyniowej. Przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostałą masę. 

Czekoladę rozpuścić z masłem (najlepiej ustawiając żaroodporną miseczkę na garnku z parującą wodą) i wylać przy pomocy łyżki na wierzch ciasta. Na koniec przy pomocy widelca rozprowadzić polewę - można ją lekko przemieszać z masą budyniową. 
Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze po kilku godzinach. 

3 komentarze:

  1. Ale cudne ciacho...
    Z samego rana, tylko w towarzystwie kawy zajrzałam - błąd!
    :)
    I oczywiście też bardzo lubię masy budyniowe w ciastach. A nawet bez ciasta...

    OdpowiedzUsuń