16:28

Chlebek bananowy z bakaliami


Chlebek bananowy z reguły piekę przy nadwyżce dojrzałych bananów.
Oczywiście to chlebek bardziej z nazwy, pod którą kryje się ciasto o posmaku bananów - w tym przypadku nadziane bakaliami (możecie użyć dowolnej mieszanki). 

Składniki (keksówka o wymiarach 11 x 25 cm):

  • 2 średnie bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka bakalii (u mnie rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa i migdały - siekane)
  • 3 jajka (średniej wielkości)
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Na zmniejszonych obrotach miksera wmieszać olej, jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozgniecione widelcem banany. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki ciasto wymieszać z bakaliami. 
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50 minut - sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. 

3 komentarze:

  1. Uwielbiamy chlebki bananowe:) ... i choć u nas trudno o bardzo dojrzałe banany to niekiedy udaje mi się takowy upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Bardzo lubię bananowe chlebki. Chętnie bym wpadła na kawkę i kromeczkę takiego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń