poniedziałek, 7 marca 2016

Simit - turecki bajgiel

turecki bajgel, simit
Dawno nie brałam udziału we wspólnym wypiekaniu pieczywa organizowanym przez Amber
Tym razem jednak nie mogłam sobie pozwolić na stanie z boku, ponieważ simit urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. 
Skorzystaliśmy z przepisu z bloga Moniki
Simit to tureckie bajgle - rozkosznie puchate w środku, z lekko słodkawą skórką, pełną aromatu sezamu. Robiłam je dwa dni z rzędu. 
Rodzina i sąsiedzi zajadli ze smakiem. 
Z pewnością jeszcze nie raz simit upiekę.

Składniki (w oryginale na 10 sztuk, ale ja zrobiłam 12):

  • 650 g maki pszennej (użyłam T550)
  • 7 g drożdży suchych (lub 25 świeżych)
  • 100 ml letniego mleka
  • 220 g letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki melasy lub miodu

Z podanych składników (oprócz sezamu i melasy/miodu) zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 12 części. 


bajgle, simit

Z każdej uformować wałeczek o długości ok. 70 cm, złożyć go wpół i zwinąć w świderek. Złączyć jego końce i odłożyć na oprószony mąką blat. Uformowane bajgle pozostawić na ok. 30 minut. 
W międzyczasie lekko podprażyć na patelni sezam. 



Melasę lub miód (ja użyłam płynnego miodu rzepakowego) wymieszać z 1/2 szklanki wody. Zanurzać bajgle i obtaczać w sezamie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ troszkę podrosną. 


bajgle, simit

Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. 




Razem ze mną simit upiekli:
am.art kolor i smak
Apetyt na Smaka
Dom z mozaikami
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Foodnotes
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Moje domowe kucharzenie
nie-ład mAlutki
Notatki kulinarne
Ogrody Babilonu
POlska zupa
Smak mojego domu
Smakowity chleb
W mojej kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne





12 komentarzy:

  1. widzę że nie tylko ja miałam przerwę w Piekarni Amber, Twoje bajgle pięknie wypieczone:) dzięki za wspólne pieczenie i do zobaczenia za miesiąc:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie Ci wyszły, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu,
    piękne! Pyzsne są i bezproblemowe, prawda?
    Zresztą zdjęcie Hani mówi samo za siebie.
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. My też troszkę nie braliśmy udziału we wspólnym pieczeniu ... ale za to powrót jaki Anuś:). Bajgle również nas zachwyciły i na pewno będą u nas częstym gościem:). Pięknie Wam sie upiekły ... i widać, ze bardzo smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, fajnie, że piekłaś! :))
    Warto było, prawda? ;)
    Do następnego, mam nadzieję!

    OdpowiedzUsuń
  6. I bardzo dobrze, że tym razem wzięłaś udział. Pysznie było w marcowej piekarni:-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Hania jak zawsze urocza! Pięknie Ci się upiekły!
    Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowite :), piękne bajgle Ci wyrosły. Dziękuję za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie cudne te bajgle! :)
    Pięknie wyrosły i widać, że były smaczne :)
    Uściski :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne :) Nam również bardzo posmakowały i chętnie wracamy do przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.