niedziela, 21 lutego 2016

Ciasto drożdżowe z dżemem


Bardzo puszyste ciasto drożdżowe z dżemem, formowane nieco inaczej niż zwykle, co w domu wywołało morze dyskusji i wiele śmiechu. 
Ciasto ( w wersji przed upieczeniem) przyrównywane było do różnych (wewnętrznych) części ciała. 
Sami zresztą zobaczcie na zdjęciu ;)
Po upieczeniu zyskało zdecydowanie na wyglądzie. 
Smak miało wyborny. 
Lwią część zjedliśmy jeszcze lekko ciepłego. Reszta została skonsumowana w następnym dniu - bardziej w charakterze chałki - plastry ciasta smarowaliśmy masłem. 
Smakowało ekstra!
Ciasto nie jest mocno słodkie - takie właśnie bardziej chałkowate. Jeżeli macie ochotę na wersję nieco słodszą to dodajcie 3/4 szklanki cukru. 

Składniki (blacha 33 cm x 23 cm, może być też większa):
  • 3 jajka
  • 150 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1/2 szklanki cukru (lub 3/4 w wersji słodszej)
  • 4 i 1/2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru (użyłam trzcinowego, ale może być biały) do posypania po wierzchu
  • słoik dżemu (u mnie domowy śliwkowy)
Do szklanki wrzucić rozkruszone drożdże, dodać łyżeczkę cukru i dolać mleko (około 1/4 szklanki). Całość wymieszać i odstawić żeby drożdże zaczęły pracować. 
Jajka utrzeć z pozostałym cukrem (przy pomocy miksera). 
Do dużej miski wsypać mąkę, wlać masło, utarte z cukrem jajka oraz rozczyn z drożdży i mleko. 
Przy pomocy miksera (ze spiralnymi końcówkami) wyrobić ciasto - nie powinno się kleić (w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki). 
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut - powinno wyraźnie wyrosnąć. 
Wyrośnięte przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm (można też podzielić na dwa mniejsze placki, łatwiej wtedy formować). 
Na ciasto wyłożyć dżem i równomiernie go rozsmarować. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać w blaszce (patrz zdjęcie). Kawałki można układać w dowolny sposób. 



Ciasto po wierzchu posypać cukrem trzcinowym. 

Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. 
Piec w 180 stopniach ok. 50 minut (po 30 minutach ciasto nakryłam papierem do pieczenia). 




3 komentarze:

  1. Fajne ciasto Aniu! Uwielbiam drożdżowe, ten zapach, miękkość i smak.
    Podoba mi się ,częstuję się.
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Anuś cudowne jest to ciacho ... i takie puchate:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anuś upieczone, nawet dwukrotnie. Ciasto jest puszyste, mięciuchne ... i jak na drożdżówkę długo świeże .... u mnie część z dżemem, część sama dla niejadka dżemowego ... ale i jedna i druga strona tortownicy pyszna:). Dziękuję za przepis Kochana:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.