17:43

Ciasto czekoladowe z migdałami

Spontanicznie upieczone, a zawojowało nasze kubki smakowe. 
Ciasto jest wyraźnie czekoladowo-migdałowe w smaku, miękkie i niezwykle proste w przygotowaniu. 

Składniki (średnia keksówka):
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3 jajka
  • 200 g śmietanki 30 % 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • kopiasta łyżka kakao
  • kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia po wierzchu
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietankę, a następnie mąkę, migdały i kakao oraz proszek do pieczenia - wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec, przy pomocy łyżki, wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut - przed wyjęciem nakłuć patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest upieczone. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

5 komentarzy:

  1. Anula kusisz, oj kusisz:). Cudowne to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - naprawdę jest cudowne w smaku :)

      Usuń
  2. Czekoladowy spontan bardzo do mnie przemawia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :-). Jakie rozmiary miala forma do pieczenia? Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń