15:49

Grissini


Włoskie paluszki, które można kupić w sklepie, ale można też zupełnie tanio i bez żadnych polepszaczy, przygotować w domu. 
Można je urozmaicić dowolnymi dodatkami. Dodać do środka ulubione zioła lub posypać ziarenkami. 
U nas są szczególnie lubiane przez dzieci i bardzo dobrze sprawdzają się na różnych imprezach. 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • łyżeczka soli
  • 1/2  łyżeczki cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki ulubionych ziół
  • opcjonalnie sezam lub mak do posypania po wierzchu

Wszystkie składniki (oprócz ziarenek do posypywania) wymieszać ze sobą i wyrobić sprężyste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kilka wałków. Wałki kroić na mniejsze porcje i formować cienkie paluszki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić 10-15 minut (można posmarować wodą i posypać ziarenkami) i piec w 200 stopniach około 15-17 minut (w zależności od grubości paluszków). 
Podawać jako samodzielną przekąskę lub z sosami. 


2 komentarze:

  1. Zachęciłaś mnie, może i moje dzieciaki je polubią:). Buziaki i wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla Was Aniu:)

    OdpowiedzUsuń