15:17

Budyń bananowy

budyń domowy

Takie proste i zarazem smaczne, a jakoś wcześniej nie wpadłam na ten sposób użycia bananów. 
Wykonanie ekspresowe, a smak niepowtarzalny. 
I zdecydowanie w niczym nie przypomina budyniu o smaku bananowym z torebki.
Do przyrządzenia budyniu nie użyłam cukru, bo moje banany były bardzo mocno dojrzałe i słodkie.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 małe banany (dojrzałe)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiasta łyżka masła

300 ml mleka zagotować z masłem. W osobnym naczyniu zmiksować 200 ml mleka z bananami i mąką ziemniaczaną, a następnie wlać do gotującego się mleka. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować przez 2 minuty. Zdjąć z gazu i przelać do miseczek. 

Po inne bananowe inspiracje na blogu zapraszam tutaj

5 komentarzy: