poniedziałek, 11 listopada 2013

Sucharki Piłsudskiego

Sucharki Piłsudskiego

Józef Piłsudski nie lubił kawy, za to przepadał za mocno słodzoną herbatą, podawaną z sucharkami z cukrem i cynamonem (litewskimi) i kruchym plackiem ze śliwkami.
Z okazji Narodowego Święta Niepodległości przygotowałam właśnie cynamonowe sucharki, z lekką nutą pomarańczy. 
Ciekawa jestem czy tak właśnie smakowały ulubione sucharki Józefa Piłsudskiego...
Jednego jestem pewna - nam bardzo smakują:)

Składniki (porcja na 32 sucharki):
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • cukier i cynamon do posypania sucharków po wierzchu


Żółtka (jedno białko pozostawić do posmarowania po wierzchu, drugie można zamrozić) ubić z cukrem na puszystą masę (przy pomocy miksera). Do mąki dodać suche składniki, wlać masę jajeczną oraz roztopione masło i mleko, a także skórkę z pomarańczy. Wyrobić ciasto (używam miksera ze spiralnymi końcówkami) i odstawić je w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do foremek wysmarowanych masłem (użyłam dwóch keksówek). Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować białkiem. Piec  około 35 minut w 180 stopniach ( w trakcie pieczenia przykryć papierem do pieczenia, żeby wierzch się zbyt mocno nie zrumienił). 








Ostudzone ciasto pokroić na kromeczki ok. 1 cm i posypać cukrem i cynamonem. Piec (suszyć) w 150 stopniach około 20 minut lub 13 minut z termoobiegiem. 

5 komentarzy:

  1. Fajna nazwa...muszę kiedy zrobic takie sucharki..

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasteczka. Podoba mi się taki wpis na dzisiejszy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie jadłam sucharków, a jako dziecko je uwielbiałam! Twoje wyglądają niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Badzo lubię sucharki, jednak takich domowych to ja jeszcze nie jadłam:). Zapisuję przepis:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.