sobota, 30 listopada 2013

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa
Potrawa jest to klasyczna,
Zupełnie ponadczasowa.
Znana jest już od lat wielu.
Sałatka jarzynowa.

Urok jej niewątpliwie
na tym właśnie polega,
że użyć do niej możesz
czego Ci właśnie potrzeba. 

Choć niepozorna i prosta,
na stołach jednak króluje. 
Jarzyny, jajka, majonez
to zestaw, który smakuje! 

Wiele jej odmian istnieje. 
Każda swój urok posiada.
Kto choć raz sałatki spróbuje,
ten potem często ją zajada. 





Składniki (sałatka najbardziej klasyczna, ilości przybliżone, można zmniejszać, zwiększać, zmieniać i modyfikować, bo na tym urok sałatki jarzynowej polega:)
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • mały por lub cebula
  • 3 średnie kiszone ogórki (lub konserwowe)
  • puszka groszku lub kukurydzy (można też dodać jedno i drugie)
  • 2-3 jajka
  • mały słoik majonezu
  • sól, pieprz
Warzywa ugotować w skórkach, w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać (można też użyć warzyw wcześniej gotowanych np. w rosole (u nas się to nie zdarza, bo zjadamy je z zupą). Ugotowane na twardo jajka obrać. Wszystkie powyższe składniki pokroić w kostkę. Dodać pokrojonego pora i warzywa z puszki oraz pokrojone w kostkę ogórki. Całość wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce (najlepsza po 2-3 godzinach).

Wpis powstał przy okazji akcji Majany na FB:)

8 komentarzy:

  1. Aniu, pyszną sałatkę zrobiłaś i wierszyk do tego cudny! :)
    Cieszę sie, ze wzięłaś udział w tej spontanicznej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - wszystko dzięki Twojej super akcji!:)

      Usuń
  2. Ja dziś tez zrobilam z tym , ze moja jest bez selera za to z jablkiem i odrobina musztardy do smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna - też czasem dodaję musztardę:)

      Usuń
  3. Uwielbiam ją:) .... choć u nas w domu robi się ją w wersji mocno okrojonej:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.