środa, 29 grudnia 2010

Ciasto czekoladowe z masą serową

Czasami człowieka chwyta obsesyjne myślenie o jakimś przysmaku. 
Ja męczyłam się jakieś półtora miesiąca z tematem "ciasto czekoladowe" aż wreszcie udało mi się zaspokoić ciało i zmysły:)
Przepis na ciasto "made in Nigella" znalazłam u Oli:)
Od siebie dodałam masę serową i polewę z orzeszkami:)
Ciasto jest bardzo sycące i bardzo, bardzo, bardzo czekoladowe a i niejeden fan sernika za sprawą masy znajdzie tu coś dla siebie:)
Zdecydowanie będę do tego ciasta powracać:)


Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 350 g cukru
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 175 g rozpuszczonego masła (ostudzonego)
  • 125 ml oleju
  • 300 ml zimnej wody
W misce wymieszać mąkę, cukry, kakao, sól, proszek i sodę. W drugim naczyniu zmiksować jaka ze śmietaną. Dodać suche składniki i miksować (na niskich obrotach)
Masę rozlać do 2 form (ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm) wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. 




Masa serowa:
  • 250 g serka do serników (w wiaderku)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 budyniu śmietankowego
  • 50 g masła
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka ubijać mikserem z cukrem, dodać kisiele wymieszane z mlekiem i sukcesywnie dodawać ser (w przypadku, gdy chcemy zrobić ciasto np. z nutą śmietankową, należy użyć śmietankowych budyni)
Na koniec dodać pianę z białek (wymieszać łyżką żeby zachować puszystość masy). 
W dużym garnku rozpuścić kostkę masła i wlać masę serową. Całość zagotować cały czas mieszając. 
Placki czekoladowe przełożyć gorącą masą serową. Wierzch polać polewą (ja tym razem z braku czasu użyłam gotowej polewy czekoladowej, ale następnym razem zrobię własną - z gorzkiej czekolady) i posypać drobno posiekanymi orzeszkami (włoskimi lub laskowymi). 

4 komentarze:

  1. Fajny pomysł :) Ciasto wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę takie ciacho w maju :)Ewcia bedzie na tyle wyrośnięta,że liczymy na jakiś przysmak z Twej kuchni:)brakiem czasu się nie wymówisz;) hyhy

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.