piątek, 16 lipca 2010

Torcik serowo-brzoskwiniowy


Po wczorajszej rozgrzewającej zupce postanowiłam nieco ochłodzić atmosferę:)
Ciasto jest wynikiem eksperymentu w sumie od początku do końca:).

Składniki biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Jest to biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, ale naprawdę ładnie wyrasta. Nie opadnie jeśli zaraz po upieczeniu gorącą blaszkę z ciastem zrzuci się z wysokości ok. 0,5 metra na blat/podłogę (może być wyścielona np. ręcznikiem:). Dla pewności dwukrotnie.  Nie jest to żart - w wyniku tego "rzutu" ciasto pozbywa sie dużych pęcherzyków powietrza co zapobiega opadaniu. To naprawdę działa.


A samo sporządzenie biszkoptu jest naprawdę proste - porcja na tortownicę - 22-24cm. Białka należy ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka. Powyższe przy użyciu miksera. Następnie już przy pomocy łyżki (kręcąc zgodnie z ruchem wskazówek zegara i nie zmieniając kierunku krecenia - według mojego brata ma to ogromne znaczenie:)) połączyć pianę z mąką. Ciasto wylać na blaszkę (można tylko wyłożyć dno - nie ma potrzeby smarowania blaszki tłuszczem). Piec 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu rzucić dwukrotnie i pozostawić w otwartym piekarniku do wystygnięcia.

Masa serowa:
  • 0,5 kg serka twarogowego (z wiaderka, już zmielonego-ewentualnie mogą być serki typu Danio)
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • aromat cytrynowy lub waniliowy (nie dużo)
Żelatynę rozpuścić w zimnym mleku i pozostawić 15 minut. Następnie zagotować i schłodzić.
Mikserem, na najwyższych obrotach ubić mleko z żelatyną i dodać serek, cukier i aromat. Masę na chwilę odstawić do lodówki.

Dodatki:
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • galaretka brzoskwiniowa
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół. W blaszce ułożyć pierwszą część biszkoptu i obficie nasączyć syropem z brzoskwiń. Wylać masę serową (zostawić około pół szklanki masy na wierzchnią warstwę) i na niej ułożć kawałki brzoskwiń. Nakryć drugą częścią biszkoptu i również nasączyć ją syropem brzoskwiniowym. Wierzchnią część biszkoptu posmarować cienką warstwą masy i poukładać kwałki brzoskwiń. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Ciasto ma tylko jedną, jedyną wadę:) Szybko znika:)

6 komentarzy:

  1. Ciastuszko pyszne,a rzut nim boski:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lidia widziała na własne oczy to szczerze potwierdza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To naprawdę działa:) Wczytaj sie w przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe :) Kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Możesz też uspokoić Jeża:) rzuca sie wyłącznie pionowo:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.