18:13

Torcik bezowy z masą kakaową i truskawkową frużeliną

torcik, beza, truskawki

Nieco rozpustnym torcikiem bezowym rozpoczęliśmy weekend 😉
Beza, krem kakaowy i truskawkowa frużelina to naprawdę dobre połączenie. 
W sezonie frużelinę możecie zastąpić świeżymi truskawkami pokrojonymi na małe kawałki. 

Składniki beza (26 cm):

  • 6 białek 
  • 300 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno z cukrem - ubijać długo, aż masa stanie się lśniąca. 
Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. 
Na dwóch blachach położyć arkusze papieru do pieczenia i na każdym z nich narysować okrąg ok.24-25 cm (beza lekko zwiększy objętość i będzie w sam raz do tortownicy 26 cm). Wyłożyć ubitą pianę (do granic okręgów) i wyrównać. Blachy wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godziny i 15 minut (beza zachowuje miękkie wnętrze). W połowie pieczenia można zamienić blachę górną z dolną, żeby były równomiernie wysuszone). 

Masa kakowa:
  • 200 g śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • kopiasta łyżka ciemnego kakao
  • kopiasta łyżka cukru pudru
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać mascarpone, cukier i kakao. 

Frużelina truskawkowa:
  • 400 g mrożonych truskawek (u mnie truskawki Poltino)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczona w łyżce wody)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody)
  • opcjonalnie 50 g płatków migdałów
beza, truskawki

Truskawki włożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy zmiękną, a część soku odparuje, dodać mąkę ziemniaczaną. Zagotować. Zdjąć z ognia i wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Ostudzić. 

Złożyć torcik (można zamknąć go w tortownicy 26 cm, ale można też bez żadnego obramowania). 
Blat bezowy posmarować 3/4 kremu kakaowego i 1/2 frużeliny. Przykryć drugim blatem. Wyłożyć pozostały krem i frużelinę. Wierzch można posypać podprażonymi na patelni płatkami migdałów. 
Torcik schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny. 



1 komentarz: